Különlegesség bukkant fel Baja határában

Talán kevesen tudják, hogy a növényvilág legfajgazdagabb családja, az orchideák nem csak a trópusokon fordulnak elő. Körülbelül 25 ezer fajuk él a Földön, és Európában is több száz faj fordul elő. Hazánkban közel 70 él belőlük, melyek közül néhány Baja környékén is megtalálható – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 30. 11:55
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Május közepén egy, a Kiskunságban kifejezetten ritka orchideát sikerült találnunk Baja határában. A tarka pettyeskosbor (Neotinea tridentata) egy hazánkban főként a domb- és hegyvidékekre jellemző kistermetű, igen impozáns megjelenésű orchidea,

melynek csupán néhány alföldi előfordulásáról van tudomásunk.

Ezért is számít igen érdekes adatnak a Bajától keletre megtalált egy tő, melynek a legközelebbi ismert állományai a Szekszárdi-dombságban, illetve Miklapuszta területéről voltak ismertek.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Az orchideák rendkívül apró magjai a szél segítségével akár több száz kilométerre is eljuthatnak, így néha az elterjedési területüktől távol, egészen meglepő helyeken is felbukkanhatnak. A magjaik csak olyan helyen tudnak növénnyé fejlődni, ahol a talajban élő gombapartner is jelen van,

ugyanis az orchideák kizárólag a gyökérkapcsolt gombák segítségével tudnak bizonyos tápanyagokat felvenni a talajból.

Ez a fajta kapcsolat mindkét fél, vagyis a gomba és az orchidea számára is előnyökkel jár, hiszen a gombák „ellenszolgáltatásként„ az orchideák által a légköri szén-dioxidból napfény segítségével előállított cukrok egy részét megkapják. A tudomány ezt mikorrhiza kapcsolatnak hívja. A Baján talált egy tő tarka pettyeskosbor is azt bizonyítja, hogy a bácskai táj is tartogat még igazi meglepetéseket mind a természetkedvelők, mind pedig a kutatók számára.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.