Lába kélt a királynő felbecsülhetetlen értékű ékszereinek

Mária skót királynő kivégzésén, 1578-ban viselt rózsafüzérét, valamint további, több mint egymillió font (402 millió forint) értékű arany- és ezüsttárgyat loptak el az angliai Arundel-kastélyból. A kincset péntek éjjel vittél el a West Sussex megyei kastélyból – számolt be róla a BBC hírportálja alapján az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 24. 17:44
null
West Sussex kastélya, innen tűntek el az ékszerek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lopott tárgyak között szerepelnek a koronázási csészék, melyeket Mária királynő (1542-1587) adott a ceremóniamesteri udvari tisztség korabeli viselőjének. A kastélyt kedden nyitották újra a látogatók előtt.

Szóvivője szerint „felbecsülhetetlen történelmi értéket” képviselnek a hiányzó kincsek.

A személyzetet péntek éjjel értesítették a behatolásról, miután megszólalt a betörést jelző riasztó. A tolvajok egy ablakon át jutottak a kastélyba, összetörtek egy üvegszekrényt, és magukkal vitték a tartalmát. A BBC-nek nyilatkozó nyomozó szerint a bűntényhez köthető a közelben megtalált, kiégett négykerék-meghajtású autó.

West Sussex kastélya, innen tűntek el az ékszerek

Mária királynő rózsafüzére nem anyaga miatt érték, hanem azért, mert a nemzet pótolhatatlan öröksége – magyarázta a kastély szóvivője. – Pénzben jelentős a kár, de az olyan egyedülálló daraboknak, mint Norfolk hercegének kollekciója, történelmi jelentősége elmondhatatlanul nagyobb.

Az egész nemzet elleni bűntettnek nevezte az esetet a térség parlamenti képviselője, Andrew Griffiths.

Mária 1542-ben született a Linlithgow-palotában. Apja születése után nem sokkal meghalt, ekkor Skócia királynője lett. 1548-ban azonban Franciaországba vitték, Skóciát ez idő alatt régensek kormányozták.

1561-ben tért vissza a trónra, de hat viharos év után, 24 éves korában lemondásra kényszerítették.

Angliába menekült, unokatestvérétől, I. Erzsébet királynőtől kért védelmet. 18 éven át tartották fogva, 44 évesen végezték ki a Fotheringhay-kastélyban 1587-ben.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Flickr

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.