Lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-felmérés indul

A Magyar Madártani Intézet az állomány felméréséhez ismét a lakosság segítségét kéri.

Forrás: MTI2021. 03. 16. 17:04
null
Az erdei fülesbaglyot választották a 2020-as év madarának. Az állat Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja Fotó: Czeglédi Zsolt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-felmérést indít a Magyar Madártani Intézet (MME) júniusig – közölte a szervezet kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az MME ismét a lakosság segítségét kéri, ezúttal lakott területeken fészkelő erdei fülesbagoly-állomány felméréséhez. Mint írják, a fészkelő baglyok felmérése egyike a létező legegyszerűbb madármegfigyelési, adatgyűjtési módszereknek, amelyhez a madarakat nem is kell látni.

Az esti szürkület óráitól alkalmanként kell hallgatózni néhány percet az erkélyről, az emeleti ablakból, a tornácról, a kertből, az utcán, parkban sétálva és ezt hetente egy-két alkalommal meg kell ismételni. Ilyenkor a hím és a tojó erdei fülesbagoly gyakran egymásnak válaszolgató jelzőhangját, a körbe-körbe nászrepülő hím szárnnyal tapsolását, később pedig a fiókák jellegzetes, mással össze nem téveszthető hangját kell keresni.

Májusban és júniusban (nagyon korai költéskezdet esetén akár már áprilisban) pedig egy harmadik hang is csatlakozik a repertoárhoz: a fészket elhagyó fiókák jellegzetes eleségkérő sipítozása.

Ha valaki észlelte a hangok valamelyikét, egy elektronikus űrlapnak a gyors és egyszerű, akár okostelefonon is elvégezhető kitöltésével tud hozzájárulni a faj országos elterjedési térképének pontosításához ezen az oldalon.

Az erdei fülesbaglyot választották a 2020-as év madarának. Az állat Magyarország legismertebb és lakott területeken is leggyakoribb bagolyfaja
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A felméréssel kapcsolatos további részletek az MME oldalán érhetők el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.