Madarak millióit mentette meg az úgynevezett kalaptörvény

Száz évvel ezelőtt a természetvédők figyelemre méltó győzelmet arattak a bolygó élővilágának védelmében. Az újonnan megalakult Királyi Madárvédelmi Egyesület tagjai rábeszélték a képviselőket az úgynevezett tollazatról szóló törvény elfogadására, ami megtiltotta a női kalapok készítéséhez használt egzotikus madártollak exportját. Több tucat madárfajt mentettek meg a kihalástól – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 06. 30. 9:14
null
A vándorsólyom tollait is előszeretettel használták kiegészítőként Forrás: Fortepan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly kihívásokkal nézünk szembe

Egy évszázaddal ezelőtt a divat és nem a vadászat vagy az élőhelyek elvesztése volt a madarak pusztulásának fő oka. A társadalom néhány tagja már ekkor erőteljesen lobbizott az ilyen gyakorlatok leállítása érdekében a boltosoknál, politikusoknál és jogalkotóknál.

A brit királyi madárvédelmi egyesület (RSPB) női alapítói még férfiakat is felbéreltek annak érdekében, hogy plakátokat vigyenek át a londoni utcákon, amivel fel tudják hívni a figyelmet „erre a gonosz kereskedelemre”.

A szervezet a következő hónapban ünnepli a századik évfordulóját annak, hogy sikeresen megállította ezt a fajta madár- és madártoll-kereskedelmet.

A vándorsólyom tollait is előszeretettel használták kiegészítőként
Fotó: Fortepan

Döntő győzelem volt, ami megmutatta, hogy mit érhetünk el egy erős, határozott kampánnyal és gondos tervezéssel

– mondta Beccy Speight, az RSPB vezérigazgatója a The Guardian online portálnak. – Ez azt is jól reprezentálta, hogy képesek vagyunk a változtatásra, és ez valóban felépítette a bizalmat a társadalomban.

Két évtizedes kampány kellett a tollazatról szóló törvény elfogadásához
Fotó: Fortepan/Fodor István

Hozzátette: ma az RSPB az egyik legfontosabb természetvédelmi szervezet a világon, bár a következő években komoly kihívásokkal kell szembenéznie a munkája során. Speigh szerint jelenleg sokkal nagyobb fenyegetésekkel kell megküzdenie a világnak a vadállatainkat illetően, mivel az éghajlatváltozás hatásai már jól érezhetők és a természet láthatóan fogyatkozik körülöttünk.

Megmentenék a tőzegvidékeket

A vezérigazgató a társaság egyik fő rezervátumánál, a walesi Snowdonia nemzeti park szélén található Vyrnwy-tónál tartott a közelmúltban beszédet, ami a vándorsólymok, rozsdafarkúak és a fácánok otthona. Itt az RSPB természetvédői az őshonos növények visszaállításával és a régi vízelvezető árkok elzárásával küzdenek a terület hatalmas tőzegvidékein a vízszint helyreállítása érdekében.

Az évek során centiméterről centiméterre, de egyre inkább helyreáll a tőzegszint a területen.

Ahogy arra a szakemberek rámutattak: a tőzegben lerakódik a szén, és megakadályozza a légkörbe való kimosódást, miközben védelmet nyújt a ritka növény- és madárfajoknaka.

A vándorsólyom tollait is előszeretettel használták kiegészítőként
Fotó: Flickr

Könyörtelen és összetett folyamat jellemzi a társadalom mai munkáját, ami feltárja azt is, hogy miként változott az ehhez hasonló dolgok működése az elmúlt évszázad során

– mutatott rá Speight. – A tollazatról szóló törvény elfogadásakor valószínűleg azt gondoltuk: igen, megtettük, megállítottuk a madarak értelmetlen pusztítását, és most már nyugodtan leülhetünk, élvezve a jelenlétüket.

Kiemelte:

„azóta azonban megtanultuk, hogy ez nem ilyen egyszerű. Mindenféle egyéb tényező befolyásolja a madarak sorsát; többek között a globális felmelegedés, az intenzív gazdálkodás, a környezetszennyezés, a peszticidek és az emberi fejlődés terjedése szintén óriási hatásokkal jár.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.