Magyarázatot találtak a Marson megfigyelt rejtélyes fekete pókokra

Furcsa, pókszerű fekete foltokat fotózott a Marson a NASA egyik űrszondája. Kutatók most kísérletben is reprodukálták a képződményeket.

Forrás: origo.hu2021. 04. 10. 12:10
null
Titokzatos fekete foltok a Mars felszínén Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa, pókszerű fekete foltokat fotózott a Marson a NASA egyik űrszondája. Kutatók most kísérletben is reprodukálták a képződmények keletkezését – olvasható az Origón.

A képet a Mars Reconnaissance Orbiter nevű űrszonda készítette még 2018. május 13-án. Úgy tűnik, mintha a felvételen óriási, rémálomba illő fekete pókok lennének, valójában azonban nem bizarr marslakókról, hanem egyszerű természeti jelenségről beszélhetünk.

Titokzatos fekete foltok a Mars felszínén
Fotó: NASA

 

Az elmélet

Egy 2018-ban felállított teória szerint az úgynevezett pókszerű talajminták akkor jönnek létre, amikor a felszín alatti fagyott szén-dioxid a napsütés hatására felmelegszik, és párologni kezd. Ez egy aktív, évszakra jellemző folyamat, ami a Földön nem figyelhető meg. Akárcsak a sokak által ismert szárazjég, a Marson lévő fagyott szén-dioxid is szublimál a hő hatására (azaz szilárdból egyből gáz halmazállapotúvá válik). Ez a gáz azonban nem kerül a légkörbe, hanem csapdába esik a felszín alatt.

A felgyülemlő gáz nyomása idővel megrepeszti a jeget, végül kirobban a felszín alól és a légkörbe kerül. Eközben feketés anyagot szállít magával, aminek egy része a robbanás helyén lerakódik, másik része a széllel messzebbre szállítódik.

Az elmélet alapján tehát a pókszerű foltok a szublimált szén-dioxid után maradnak vissza.

Az elmélet igazolása

A fenti hipotézist most gyakorlatban is sikerült igazolni, hála a dublini Trinity College, az angol Durham University és a brit Open University együttműködésének.

A kutatók egy speciális laboratóriumban, az Open University Mars Szimulációs Kamrájában reprodukálták a vörös bolygón uralkodó körülményeket.

Első lépésként szén-dioxidból álló jégtömbökbe lyukakat fúrtak, majd ezeket szemcsés réteg fölé lógatták. A kamra nyomását úgy állították be, hogy az megfeleljen a marsi légkör nyomásának.

Amikor a tömböket ráengedték a melegebb homokos rétegre, egyből beindult a gázképződés az érintett felszínnél, az anyag pedig szerteszét repült.

A jeget ismét felemelve jól láthatóvá vált a felszínen a pókszerű mintázat.

A kísérlettel a kutatóknak sikerült igazolniuk a marsi pókok kialakulását magyarázó elméletet.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA olvashatja.

Furcsa felvételt küldött a Perseverance marsjáró + videó

Hangfelvételt küldött Marson megtett rövid útjáról a Perseverance marsjáró – közölte az Egyesült Államok űrkutatási és űrhajózási hivatala (NASA).

Vandi Verma, a NASA egyik mérnöke szerint ez az első ilyen jellegű dokumentáció. Azt mondta, a 16 perces felvételt egy nagyjából 27 méter hosszú út során rögzítette néhány napja a Perseverance mikrofonja. „Nagyon hangos, amikor a kerekeivel köveken halad” – ismertette Verma, aki szerint ennek oka, hogy fémből készültek a marsjáró azon felületei, amelyeken gurul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.