Már megtette a Föld és a Mars közötti útja felét a Perseverance

A tervek szerint február 18-án érkezik a Mars légkörébe a most félutat megtett marsjáró, a Perseverance.

Forrás: MTI2020. 10. 28. 14:54
null
Perseverance Forrás: NASA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA keddi közlése szerint már 235 millió kilométert tett meg a Perseverance marsjáró júliusi kilövése óta és még ugyanennyit fog megtenni, amíg a tervek szerint február 18-án elérkezik a Mars légkörébe.

„Bár úgy gondolom, nem lesz egyszerű, különösen úgy, hogy legtöbbünk otthonról dolgozik, azért hatalmas mérföldkőről van szó”

– mondta Julie Kangas, a NASA irányítója.

A szakértő hozzátette, hogy bár a Marshoz való eljutáshoz szükséges távolság felét tette meg, a marsjáró légvonalban nem félúton van a két világ között: a Föld 42,7 millió kilométerre van „mögötte”, míg a Mars 17,9 millió kilométerre van „előtte”.

A Föld 42,7 millió kilométerre van „mögötte”, míg a Mars 17,9 millió kilométerre van „előtte”
Fotó: NASA

Jelenleg a Perseverance és a Föld közötti jelátvitelhez 2 perc 22 másodpercnyi időre van szükség, a landoláskor 11,5 perc lesz a jel útja a marsjáró és a földi irányítás között – olvasható a NASA honlapján.

Az új generációs robot marsjáró egy kisebb autó méretű, arra tervezték, hogy ősi mikrobiális élet jelei után kutasson a vörös bolygón, tanulmányozza klímáját és földrajzát, kőzet- és talajmintákat gyűjtsön és utat nyisson a bolygó felfedezése előtt az emberek számára.

A robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson
Fotó: NASA

Az 1040 kilogrammos marsjáró a Jezero nevű 250 méter mély kráter alján fog landolni, amely 3,5 milliárd évvel ezelőtt még tóként hullámzott a bolygó felszínén. A robot egy teljes marsi évet – 687 földi napot – fog eltölteni a Marson.

Kilövése előtt 2020 nyarán az Atlas V rakéta, benne NASA Mars 2020 Perseverance terepfutóval.
Fotó: NASA

A Perseverance kíséretében az Ingenuity nevű kísérleti Mars-helikopter is a bolygóra érkezik, amely tesztrepüléseket fog végezni. Ha a napenergiával hajtott, 2 kilogramm súlyú helikopter túléli a hideg marsi éjszakákat, az azt jelenti, hogy a jövőbeli missziókat ki lehet bővíteni levegőből végzett vizsgálatokkal.

Az Ingenuity lehet az első eszköz, amely idegen bolygón repül.

A tervek szerint a NASA 2024-re asztronautákkal érkezik a Marsra, megkezdve az első emberi legénységgel operáló missziót a vörös bolygón.

A várakozásokat is felülmúlja az aszteroidát megjáró űrszonda

A tervezettnél egy héttel hamarabb, már kedden megkezdi a Bennu aszteroidáról gyűjtött minta elraktározását az OSIRIS-REx űrszonda.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.