Sissi is a keszthelyi Festeticsekkel bálozott

Mindenfelé igazgyöngy, gyémánt, brilliant, selyem és bársony, a keszthelyi Festetics család pesti palotája a korabeli arisztokrácia egyik kedvenc báli helyszíne volt. Ismerje meg a történelemkönyvek szereplőinek a szórakoztatóbb oldalát a Szabad Föld cikkéből.

Forrás: LIKEBALATON2021. 01. 29. 18:00
null
Fotó: Emil Rabending Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A keszthelyi arisztokrata pesti palotája

– Egy magyar mágnásnak nem lehet Bécsben palotája a nélkül, hogy Pesten is ne legyen – vallotta Festetics II. György, aki a magyar arisztokraták közül elsőként építtetett palotát Pesten.

A Nemzeti Múzeum szomszédságában álló egyemeletes Festetics-palota a híres Mágnásnegyed első épülete volt, amelyet Ybl Miklós tervei alapján készítettek 1862–1865 között.

A Nemzeti Múzeum szomszédságában álló egyemeletes Festetics-palota
Fotó: FORTEPAN

– Festetics II. György Festetics László gróf és Josephine Hohenzollern-Hechingen hercegnő egyik fiaként Bécsben született 1815-ben. Rövid katonai karrier után az édesapjuktól rámaradt birtokok igazgatása és az adósságok rendezése volt György fő feladata. Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület egyik vezetőjeként a szabadságharc utáni időszakban az önkényuralmi rendszer megszüntetéséért és a magyar alkotmányosság helyreállításáért fáradozott.

A kiegyezéshez vezető folyamatban is részt vett, 1867 és 1871 között az Andrássy Gyula vezette kormányban a király személye körüli miniszteri posztot töltötte be.

A protokolláris szerepéhez a pesti palotája remek helyszínt adott – tudtuk meg a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum történészétől, Iski Szilviától.

– Festetics II. György palotája a főváros igazi ékessége lett. A gróf miniszteri szerepvállalása idején és az után is a palota számtalan bálnak adott otthont, olyan magyar arisztokrata családok fordultak meg náluk, akikről a történelemkönyvekben olvashatunk. A korabeli nagy telek miatt az arisztokrácia Pesten időzik és bálozik, sokkal egyszerűbb néhány kilométert megtenniük egymás palotájába, mint szánnal száz kilométereket utazni a vidéki kastélyokba, kúriákba.

Sissi fehér ruhában mulatott

A Balatonhoz nem sikerült elcsábítani a bájos Sissit, de a királyné Pesten többször találkozott a keszthelyi Festetics családdal.

– A XIX. század második felében a fővárosi napilapok gyakran hírt adtak arról, hogy milyen impozáns vendégsereg fordult meg a farsangi báli szezonban a keszthelyi Festeticsek pesti palotájában.

1869-ben a bécsi uralkodócsalád számos tagja vett részt a Festetics II. György és felesége, Erdődy Eugénia által szervezett bálokon. Január végén gyermekbált rendeztek a palotában, amelyen megjelent a 11 éves Rudolf trónörökös és testvére, a 13 éves Gizella főhercegnő is. A testvérpár jól érezte magát, és sokáig mulattak.

A pesti Festetics-palota grandiózus kapuja
Fotó: FORTEPAN

Szüleik, Ferenc József magyar király és osztrák császár, valamint Erzsébet királyné február 6-án tették tiszteletüket. A magas rangú vendégeket a legnagyobb hódolattal fogadták. Sissi fehér atlasz ruhát és gyémántos diadémot viselt. A királyi pár a mulatságról éjfélkor távozott.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Így lett Mária Terézia kedvence a Grassalkovich-palacsinta

Grassalkovich Antal báró, majd később gróf a 18. században élt, szerény hivatalnokból vált ügyésszé, majd végül királyi személynökké. Mária Terézia belső, bizalmi köreihez tartozott, a grófi rangot is tőle kapta. Élete során nagy földterületeket szerzett, és megyei főispánként sokat tett Arad és Nógrád megyék fejlesztéséért is.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.