Megmérik a Mount Everestet: útnak indult a kínai expedíció

Újra útnak indult vasárnap az a kínai expedíció, amelynek célja a Mount Everest magasságának megállapítása. A kínai hegymászócsoport indulását korábban kétszer hiúsította meg a rossz időjárás.

Forrás: MTI2020. 05. 24. 20:10
null
Tibet, 2020. mjus 1. A Mount Everest, azaz a Csomolungma cscsa tkrzdik a vzben a tibeti autonm terleten 2020. prilis 30-n. A koronavrus-jrvny nyomn bevezetett korltozsok miatt a Mount Everestre most nem engednek fel hegymszkat, ezt kihasznlva pedig Kna tudsokat kldtt fel a vilg legmagasabb hegynek tanulmnyozsra. MTI/AP/Hszinhua/Purbu Csahszi Fotó: Purbu Csahszi Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az expedíció vasárnap délután kelt útra a 6500 méteren lévő alaptáborból. Az új terv szerint a hegymászók még vasárnap elérik a 7028 méteren lévő 1-es számú tábort, és május 27-én érnek fel a Mount Everest, más néven Csomolungma csúcsára.

Fotó: MTI

Kína április 30-án kezdeményezte a világ legmagasabb hegyének ismételt megmérését. Az expedíció tagjai a természeti erőforrások minisztériumából és a kínai nemzeti hegymászócsoportból érkeztek.

A Kínai Népköztársaság 1949-es megalapítása óta hat körben végeztek méréseket és tudományos kutatást a Csomolungmán. A csúcs az 1975-ös mérésük szerint 8848,13 méter, a 2005-ös szerint pedig 8844,43 méter volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.