Megtalálták Magyarország legkisebb orchideáját

Augusztus elején nyílik Magyarország egyik legkisebb orchideája a Budai-hegységben, Telki határában. A kistermetű erdei orchidea a trencséni nőszőfű nevet kapta – tájékoztatott a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Forrás: origo.hu2020. 08. 22. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új fajként előkerült a trencséni nőszőfűt (Epipactis pseudopurpurata) néven írták le, amely magyar elnevezését a szakmai körökben meghirdetett szavazás nyomán kapta, amely felvidéki lelőhelyére és elterjedésére utal. A nemzeti park szakemberei szerint mivel a hajdani Trencsén vármegye az Északnyugati-Kárpátok területén húzódik, így meglepetés volt az attól távoli, budai megjelenése. Sőt, azóta a Gödöllői-dombság területén is megtalálták kettő, kisebb állományát – írja az Origo.

Apró, törékeny hajtásai július első felében jelennek meg, a völgytalpi gyertyános-tölgyesekben, majd a hónap utolsó hetében, augusztus elején virágoznak – tájékoztatott a Duna-Ipoly Nemzeti Park. – Csapadékosabb, hűvösebb időjárás esetén a virágzás eltolódhat augusztus közepéig is.

Több más, ritka erdei nőszőfűfajhoz hasonlóan száraz, meleg aszályos időszakban a növény „besül„. Ez azt jelenti, hogy a virágai beszáradnak, lepotyognak, ilyenkor már szinte felismerhetetlenné válnak.

A trencséni nőszőfű virágai az önbeporzáshoz módosultak,

a rovarbeporzású fajokéhoz képest egyszerűbbek, kevésbé feltűnőek, mégis igazán különleges színfoltját jelentik a magyarországi növényvilágnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.