Melegvérű dinoszauruszok éltek az Északi-sarkkörön túl

Fosszilis maradványok igazolják, hogy 70 millió évvel ezelőtt melegvérű dinoszauruszok éltek egész évben az Északi-sarkkörön túl – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 07. 18. 18:26
null
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatók apró dinoszauruszok megkövesedett maradványait találták meg Alaszkában. A maradványok elemzéséről készült tanulmányt a Current Biology című folyóiratban publikálták csütörtökön.

Legalább hét különböző fajhoz tartozó dinoszaurusz megkövesedett maradványait elemezték. A szakemberek szerint a 70 millió évvel ezelőtt élő dinók éppen csak kikeltek a tojásból vagy még ki sem keltek.

A felfedezés azért különös jelentőségű, mivel ennyire északra még sohasem bukkantak dinoszauruszfészekre

– magyarázta Pat Druckenmiller, az Alaszkai Egyetem Északi Múzeumának igazgatója. A lelet egyúttal azzal a feltételezéssel is segít leszámolni, hogy a dinoszauruszok óriási hidegvérű hüllők voltak.

Ha szaporodtak, ki is teleltek ott, ha kiteleltek, olyan körülményekkel tudtak megbirkózni, amelyekkel rendszerint nem társítjuk a dinoszauruszokat, mint a fagy és a hó – fejtette ki Druckenmiller.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

Ahhoz, hogy túléljék a sötét északi-sarki telet, ezeknek a dinoszauruszoknak nem kellett a napon melegíteni a testüket, ahogy a gyíkok teszik

– fűzte hozzá.

A tudós szerint ezek a dinók bizonyos fokig melegvérűek voltak, lehetett egy olyan képességük, hogy belső funkcióik révén fel tudták melegíteni a testüket.

A dinómaradványokra Alaszkában, a Colville folyó partján bukkantak rá, a 70. szélességi foknál, a sarkkörtől 400 kilométerre északra, egy meredek sziklafalon. A krétakorban, amikor Észak-Amerika még máshol helyezkedett el, a lelet helyszíne távolabb, a 80. vagy 85. szélességi körnél lehetett – mondta Druckenmiller.

Ez a térség akkoriban sokkal melegebb lehetett, de azért nem trópusi. Ősi növények maradványaiból a tudósok arra következtettek, hogy az évi átlagos hőmérséklet 6 Celsius- fok körül mozgott.

Alaszka északi lejtője manapság két hónapra borul teljes sötétségbe télen, de a krétakorban akár négy hónapig is sötét lehetett télen.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: Pexels

Az utolsó dinoszauruszok 110 millió éves lábnyomait fedezték fel

A mai Brit-szigetek földjét taposó utolsó dinoszauruszok 110 millió éves lábnyomait fedezték fel a doveri fehér sziklák közelében – írta a The Telegraph online kiadása.

A nyomokra a kenti Folkstone tengerparti szegélyén bukkantak rá, amikor egy vihar után új kövületek kerültek napvilágra. A nyomokat vélhetően ankylosarusok, robosztus, páncélos, élő tank külsejű hüllők, theropodák, háromujjú húsevők, valamint ornithopodák, vagyis növényevő, madárcsípőjű dinoszauruszok hagyták maguk után.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.