Merőben más az új technológiai lufi

Az elmúlt napok kétségtelenül a volatilitás megnövekedéséről és legfőképp a technológiai papírok meredek eséséről szóltak.

Forrás: vg.hu2020. 09. 08. 18:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban azzal lehetett a leginkább találkozni, hogy micsoda őrületes emelkedő trend bontakozott ki az amerikai technológiai szektorban, és sokan ezt a ralit egyenesen ahhoz a technológiai lufihoz kezdték hasonlítani, amely a 2000-es évek elején bontakozott ki – írja a Vg.hu.

Habár az értékeltségi szintek távol sem ott tartózkodnak most, mint akkoriban, és a helyzet is merőben más, vannak bizonyos tényezők, amelyek akkor is és most is munkálkodnak a háttérben.

Amióta Eugene Fama és Kenneth French megalkotta a CAPM bővített változatát és elhozta a factor investing hajnalát, azóta tudjuk, hogy bizonyos karakterisztikával (faktorral) rendelkező részvények képesek lehetnek az átlagosnál nagyobb hozamra.

Ha a Nasdaq szárnyalása mögé tekintünk, akkor azt láthatjuk, hogy két faktor, hajtja/hajtotta eddig az emelkedést: mégpedig a növekedési és a momentumfaktor. Az úgynevezett növekedési faktor (a piaci átlagnál magasabb P/BV értékeltségű vállalatokkal) nemcsak a technológiai papírok jellemzője, de mégis gyakrabban találkozunk ebben a szektorban ilyen részvényekkel. Ugyanez elmondható a momentumfaktorról is, amely a legjobb 12 havi visszatekintő hozammal rendelkező papírok jellemzője.

Ha külön-külön is megvizsgáljuk azoknak a portfólióknak a teljesítményét, amelyekre ezen faktorkitettségek jellemzők leginkább, akkor azt láthatjuk, hogy pont ez a két faktor tudta az elmúlt pár hónapban is a legjobb teljesítményt felmutatni. Ezek alapján elmondható, hogy potenciálisan beindulhatott egy átrendeződés, amely a legjobb visszatekintő hozammal rendelkező növekedési részvények lesúlyozásában öltött testet.

Ki lehet a folyamat nyertese? Talán az alacsony volatilitású és vonzó értékeltségű részvények. Ha ugyanis folytatódik az átrendeződés mostani trendje, azaz kiáramlik a pénz a növekedési és a momentumrészvényekből, akkor a kedvező értékeltséggel rendelkező (value) részvényekbe mehet át, amelyek évek óta tartó lemaradásban vannak, és talán most feltámadhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.