Mesterséges intelligencia jelzi előre az óceáni műanyag szemét irányát

Mesterséges intelligencia segítségével jelzi előre egy új találmány, merre áramlik az óceáni műanyag szemét a Galápagos-szigetek környékén.

Forrás: MTI2021. 05. 03. 9:36
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évente több mint nyolc tonna műanyag hulladékot gyűjtenek össze az ecuadori partoktól mintegy ezer kilométerre fekvő csendes-óceáni szigetcsoport, a Galápagos partjainál – mondta Stephanie Ypma, az Utrechti Egyetem kutatója az Európai Földtudományi Unió online konferenciáján.

A hulladék forrása az amerikai kontinens és a hagy halászflották. Az áramlatok körbehordják a szemetet az egyedülálló növény- és állatvilága miatt UNESCO-világörökségnek számító szigetcsoport körül.

A tudósok szerint a műanyag súlyosan fenyegeti az állatokat, mikrorészecskéi gyakran kerülnek tápcsatornájukba.

A veszély az eddig véltnél nagyobb lehet, mivel csak a partok elenyésző részét (egy százalékát) tisztítják, ezért „valószínűleg a nyolc tonnánál sokkal nagyobb a szemét mennyisége” – hangsúlyozta a kutató.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Az Utrechti Oceanográfiai és Légkörkutató Intézet a tisztítás optimalizálására fejlesztett ki egy digitális eszközt, mivel a szigetcsoport teljes partvidékét pénzügyi források híján lehetetlen lenne szemétmentesíteni.

A brit székhelyű Galápagos Conservation Trust nonprofit állatvédelmi szervezet kezdeményezésére a legszennyezettebb és legjobban tisztítható helyszíneken a szeméthullám érkezési pontjait igyekeznek meghatározni.

A leginkább egy animált időjárási térképhez hasonló szimulációs eszköz megmutatja, hogyan úszik a partok felé az óceánon a műanyagszemét. Többféle paramétert, például az óceáni áramlatokat, a műanyagrészecskék összetételét gyűjti egy adatbázisba, majd elvégzi a számításokat.

Eközben GPS-szel ellátott úszó szenzorok teszik lehetővé a vízmozgások követését. A nyárra tervezett megfigyelési kampány adatait kombinálják a szimulációk számításaival, így megbízható előrejelzést tudnak adni.

Rovarméreg veszélyezteti a Los Angeles-i tengerpartot!

Több mint 25 ezer, nagy hatású rovarméreggel (DDT) teli hordó lehet a Csendes-óceán mélyén Dél-Kalifornia partjainál – figyelmeztetnek kutatók.

A 27 345 „hordószerű” tárgyról a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i campusához tartozó Scripps Oceanográfiai Intézet kutatói készítettek felvételeket március 10. és 24. között.

A szakemberek több mint 145 négyzetkilométeren térképezték fel az óceán fenekét a Santa Catalina-sziget és a Los Angeles-i partvonal között, egy olyan területen, ahol korábban nagy mennyiségben mutatták ki a mérgező anyagot az üledékben és az ökoszisztémában.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.