Mi az oka és hogyan lehet megelőzni az izomgörcsöt?

Az izomgörcs testmozgás közben vagy után gyakori. Kimerültség vagy túlerőltetés miatt is kialakulhat.

Forrás: Diéta és fitnesz2020. 08. 08. 12:34
UEFA Nations League Semi Final - Netherlands v England
Gyakran látunk hasonló jeleneteket a pályákon Fotó: REUTERS/Rafael Marchante
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zavaró, fájdalmas probléma, amely testmozgás után gyakorta jelentkezhet. Mi az oka és hogyan lehet megelőzni?

Az izomgörcs az izomrostok hirtelen, önkéntelen összehúzódása, amely izomfájdalmat okoz. Ezek az izom-összehúzódások általában egyetlen izomcsoportot érintenek, például a lábszárat vagy a hátsó combizmokat, a talpat stb. Ilyenkor az izom néhány percig megfeszül, keménnyé és érzékennyé válik, olykor remeghet vagy ránghat.

MI AZ OKA?

Az izomgörcs testmozgás közben vagy után nagyon gyakori. Oka lehet a kimerültség vagy a túlerőltetés – különösen nagy melegben –, a tejsav vagy egyéb salakanyagok felhalmozódása, az izomsejtek nem kielégítő oxigénellátása, a kiszáradás és a sóveszteség. Éjszaka, alvás közben is összehúzódhatnak az izmok, leggyakrabban a lábszárban.

Gyakran látunk hasonló jeleneteket a pályákon
Fotó: REUTERS/Rafael Marchante

HOGYAN KERÜLHETJÜK EL?

Az izomgörcs elkerülése érdekében testmozgás előtt fontos az alapos bemelegítés és a hidratáltság biztosítása. Melegben végzett intenzív testmozgás előtt tanácsos sósat enni, vagy edzés közben izotóniás sportitalt inni. A görcsöt az érintett izom nyújtása és masszírozása oldja. A meleg borogatás is segíthet! – javasolja a Diéta és Fitnesz.

Magyar hatóanyag stroke-osoknak

Hamarosan megkezdődnek a klinikai próbák egy magyar fejlesztésű hatóanyaggal, amely a stroke és más idegrendszeri betegségek után gyakran fellépő izomgörcsök kezelésére alkalmas.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.