Mi mit jelent egy álomban az ókori Mezopotámiában?

Tudtad, hogy már az ókorban is létezett álomfejtés? Sőt! Mezopotámiában abból, hogy mit álmodtak, álmoskönyveik segítségével meg tudták jósolni, hogyan fog alakulni a sorsuk – írja a thatslife.hu.

Forrás: thatslife.hu2021. 06. 29. 19:33
null
Az álomfejtés első említése a mitológiában: a Gilgames-eposz Forrás: Wikipédia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha valaki azt álmodja, hogy egy kutya elszakítja a ruháját, akkor az szükséget fog szenvedni.

Az ómenek olyan jelek, amelyek alapján kifürkészhetjük a jövőt. Az ókori mezopotámiaiak rengeteg jelet gondoltak ómennek a maguk idejében, és ez nem csak az álmok esetén volt így: az élet minden területe tele volt számukra előjelekkel. Egészen radikális jóslatokat is megfigyelhetünk a mindennapi életből, például

Ha valaki lépcsőjáratban mosakodik és a piszkos vizet kiönti a szabadba, az egy éven belül meghal.

Az álomfejtés első említése a mitológiában: a Gilgames-eposz
Fotó: Wikipédia

Az álomómenek is ehhez hasonló konkrétsággal mertek egészen hihetetlen jóslatokat jövendölni. És bár nem mind arról szólt, hogy az ember mikor fog meghalni, de azért be kell látni, hogy elég sok viszont igen. Lássunk néhány álomóment!

Ha valaki (álmában) sokat utazik az országban: Gond gondot követ.

Ha valaki sokat utazik a határon túl: Tekintélyesnek fogják tartani.

Ezek még nem is annyira elvetemült elképzelések. Az álomfejtés egyik legalapvetőbb szempontja az, hogy az álom azt jelenti, amire asszociálni lehet róla.

És ha belegondolunk: aki országon belül sokat utazik, annak valószínűleg sok a dolga, rengeteg huzavona kíséri az életét, hisz bizonyára munka vagy család miatt utazik, de legalábbis nem önszántából. Aki viszont az országon kívül utazgat, az biztos nyaral, vagyis tehetős és tekintélyes.

Ez egy dolog. Na de hogyan magyaráznád a következő extrém jóslatokat?

A teljes cikk ITT olvasható.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.