Minden idők egyik legnagyobb gyémántja került elő

A kanadai Lucara Diamond nevű vállalat bejelentette, hogy a botswanai Karowe-bánya rekordnagyságú, 998 karátos fehér gyémántja került elő.

Forrás: MW2020. 11. 12. 18:14
null
Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kanadai Lucara Diamond nevű vállalat most megtalált gyémántja a világ öt legnagyobb valaha felszínre került köve közé tartozik. A hatalmas gyémántot egészen biztosan több darabra kell vágni, és csak utána lehet értékesíthető drágakövekké csiszolni a kisebb részeket – írja az Origó.

A vállalatnál elmondták: erre valószínűleg egy antwerpeni partnerükkel együttműködésben kerül sor. Antwerpen városa a gyémántkereskedelem egyik globális központja, több nagy múltú kereskedőházzal és nagy szakértelem birtokában lévő gyémántmanufaktúrával – írja a Bama.hu cikke.

A Lucara karowei bányája egyébként jó ideje ismert óriási köveiről. 2015-ben innen került elő a Lesedi La Rona, amely később 53 millió dollárért talált gazdára, a 813 karátos Constellation nevű gyémántért 63 millió dollárt adtak. A Lucara tavaly bejelentett egy elképesztő nagyságú, 1758 karátos leletet is, bár ennek minősége nem volt homogén, így több darabra vágva sem készíthetők belőlel olyan értékes kövek, mint más, egyenletes minőségű nagyobb darabokból.

A világ eddig megtalált legnagyobb gyémántja a 3106 karátos Cullinan volt, amely 1905-ben Dél-Afrikában, Pretoria közelében került elő.

Több darabra vágták, amelyek közül a két legnagyobb – Afrika Nagy Csillaga és Afrika Kis Csillaga – a brit koronaékszereket díszíti.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy megfejtették a kozmikus gyémántok eredetének titkát. Marokkói és szudáni meteoritokban talált földön kívüli gyémántok vizsgálatakor jöttek rá az újdonságra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.