Nagy jelentőségű bronzkori tárgyakat találtak Skóciában

A 3000 éves lelet fél méter mélyen rejtőzött a földben.

Forrás: MTI2020. 08. 10. 15:29
null
Ásatás Szabadbattyán határában, a feltételezett lelőhelyen, 2002 Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bronzkori tárgyakat, köztük egy kardot és lóhámot talált egy fémdetektoros kincskereső Skóciában.

Szakértők „országos jelentőségűnek” nevezték a 3000 éves leletet, amely fél méter mélyen rejtőzött a földben Peebles kisváros mellett.

A PA brit hírügynökség jelentése szerint a 44 éves Mariusz Stepien a barátaival június végén fésült át egy mezőt és bukkant az értékes leletre. A kardon és a lószerszámon kívül találtak csatokat, gyűrűket, kocsikerekeket és egyéb tárgyakat is.

A bronzkori kincset a földdel együtt ásták ki, és a tömböt egy edinburgh-i múzeumba szállították. A múzeum szakértője lelkendezve beszélt arról, hogy nemcsak bronztárgyakat, hanem szerves anyagot is sikerült kinyerni a földtömbből. Elismeréssel szólt arról is, hogy a megtaláló hamar felismerte a lelet jelentőségét és „nagyon jól reagált”.

A brit média szerint az elmúlt hónapokban megszaporodtak Nagy-Britanniában a hasonló leletek, mert a járványveszély miatt elrendelt kijárási korlátozások nyomán több idejük maradt az embereknek a kincskeresésre, amelynek szenvedélye egyre inkább átragad a gyerekekre is.

A BBC szerint egy tízéves észak-írországi fiú, aki fémdetektort kapott ajándékba szüleitől a születésnapjára, már az első napon felfedezett egy 300 éves kardot a szülői ház közelében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.