Nem használ többé robotkutyát a New York-i rendőrség + videó

A Digidog bevetése felháborodást váltott ki, egy olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri.

Forrás: MTI2021. 05. 01. 19:37
null
A képen, amely csak illusztráció Spot, a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya járõrözik a németországi Erfurt belvárosában 2021. április 20-án Fotó: Michael Reichel Forrás: MTI/AP/DPA/Michael Reichel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felháborodást váltott ki, hogy a New York-i rendőrség (NYPD) robotkutyát kezdett használni, ezért a szervezet szerződést bontott a Digidog gyártójával.

A BBC beszámolója szerint az NYPD tavaly óta teszteli a Boston Dynamics egyik robotkutyáját. Azt remélték, a távirányítós készülék segít „életeket menteni, az embereket és a rendőröket megvédeni”.

A Digidog bevetése azonban az ellenkező hatást váltotta ki, különösen olyan időkben, amikor az amerikai rendőrség tevékenységét sok kritika éri.

Egy felvételt, amelyen a robotkutyát túszejtési helyzetben és állami lakások körüli járőrözéskor használták, rengetegen néztek meg az interneten.

Ellenzői szerint a Digidog azt jelképezi, milyen agresszívvá válhatnak a rendőrök, ha szegény csoportokkal van dolguk.

Másokat a Digidog a Fekete tükör című disztópikus sorozat egy epizódjára emlékeztetett, amelyben a társadalom összeomlása után az emberek vad négylábú robotok elől próbálnak elmenekülni.

Az NYPD közölte, hogy az eredetileg augusztusig tartó – állítólag 94 ezer dollárról (28 millió forint) szóló – szerződést már áprilisban felbontották.

A képen, amely csak illusztráció Spot, a Boston Dynamics által fejlesztett robotkutya járõrözik a németországi Erfurt belvárosában 2021. április 20-án
Fotó: MTI/AP/DPA/Michael Reichel

A város polgármestere, Bill de Blasio „örült, hogy a Digidogot visszavonták” – közölte egy szóvivője. „Ijesztő, elidegenítő, rossz üzenetet közvetít a New York-iaknak” – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.