Ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkantak Egyiptomban

Egy francia–norvég régészcsoport ősi keresztény templomok és kolostorok maradványaira bukkant az egyiptomi Nyugati-sivatagban, amelyek az ötödik század kolostorainak életéről tanúskodnak – jelentette be az egyiptomi műemlékvédelmi tárca.

Forrás: MTI2021. 03. 14. 16:20
null
Nápoly, 2020. június 24. San Gennaro, azaz Szent Januáriusz katakombái Nápolyban 2020. június 24-én, amikor a koronavírus-járvány miatti több hónapos zárva tartás után újra megnyitják az ókeresztény temetkezési helyet. MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate Fotó: Cesare Abbate
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A francia–norvég régészcsoport harmadik feltárásán a Baharija oázis ásatásán számos bazaltból készült, kőzetekbe vájt és tapasztott falú épületet tárt fel” – olvasható a tárca szombaton kiadott közleményében.

Az épületegyüttes hat részből áll, amelyek három templom és barátok celláinak maradványait rejtik, a falakon graffitikkel és kopt feliratú szimbólumokkal – közölte Oszama Talát, a tárca iszlám, kopt és zsidó részlegének a vezetője.

Egy templomot és 19 épületet kőzetekbe véstek, ezeket fedezték fel a 2020-ban folyt ásatáson. A templom falait vallási témájú görög nyelvű feliratok és bibliai idézetek díszítik – mondta el Victor Ghica, a feltárás vezetője.

A leletek egyértelműen azt mutatják, hogy a barátok már az 5. század óta jelen voltak a térségben – tette hozzá.

A feltárás térsége Kairótól délnyugatra fekszik a sivatagban, amely a 4. és a 8. század között lakott térség volt, virágzását az 5–6. században élte – közölte az ásatásokért felelős Francia Keleti Régészeti Intézet.

(A borítókép illusztráció: San Gennaro, azaz Szent Januáriusz katakombái Nápolyban. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.