Ősi kőtáblák töredékeit fedezték fel régészek

A brit szigetek legősibb, vésett vonalakkal dísztett kőtábláinak töredékeit fedezte fel egy régészcsoport, amely Nagy-Britannia különböző kutatási intézményeiből verbuválódott.

Forrás: MTI2020. 08. 24. 16:00
null
Szeged, 2014. április 11. Egy sztélé (faragott, vésett jelekkel, feliratokkal ellátott nagyméretû kõtábla) A fáraók Egyiptoma címû kiállításon a szegedi Kass Galériában április 11-én. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedezésről beszámoló londoni Evening Standard szerint a tíz kőtöredéken fennmaradt ősi rajzok 14 000–23 000 évesek lehetnek.

A kőtáblákból származó töredékeket Jersey szigetén, Les Varinesben találták 2014 és 2018 között. A tudósok a Plos One tudományos portálon publikálták eredményeiket.

A kőtöredékek rajzait a kutatók szerint a legutóbbi jégkorszakban élő magdalénai kultúra vadászó-gyűjtögető tagjai véshették.

A magdalénai kultúra különböző tárgyi emlékeit Nyugat-Európa számos helyszínén megtalálták már. A leletek között vannak vésett rajzokkal díszített állati csontok vagy fogak, barlangrajzok, eszközök és díszített fegyverek is. Magdalénai táblákat korábban Franciaország, Spanyolország és Portugália területén is találtak.

Azt korábban is tudták a régészek, hogy magdalénai települések voltak Nagy-Britannia északnyugati részén, de most fordult elő először, hogy a korszak vésett mintájú kőtöredékeit fedezték fel a Brit-szigeteken.

Ed Blinkhorn, a Londoni Egyetem vezető archeológusa és a helyszínen végzett ásatások igazgatója elmondta, hogy nem volt könnyű felfedezni a vésett mintájú kőtáblatöredékeket, mert teljesen beleolvadtak a helyszín geológiájába – minden követ meg kellett forgatni. A régészeti helyszínen talált emlékek azonban azt igazolják, hogy a művészet fontos része volt a magdalénai emberek életének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.