Ősszel is kiemelkedő túrákkal és gasztronómiával vár a Balaton

Az ősz közeledtével sem ér véget a szezon; a magyar tenger egész évben élménygazdag időtöltést ígér. A Balaton – bár sokak számára elsődlegesen a vízi élmények miatt ismert – ajánlott úti cél azok számára is, akik kora ősszel fedeznék fel a természet szépségeit, a tó kulturális kincseit, gasztronómiai kínálatát.

Forrás: mindmegette.hu2020. 09. 04. 12:14
null
Tiszaörvény, 2017. április 7. Tiszai halászlé kis bográcsban a halászlé hungarikummá nyilvánítása alkalmából szervezett rendezvényen a Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen 2017. április 7-én. A Hungarikum Bizottság március 21-én a hungarikumok sorába emelte az Egri Bikavért, a Kodály-módszert, a magyar pásztor- és vadászkutyafajtákat, valamint a tiszai halászlét. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balaton nem csak egy tó, a Balaton egy életérzés – vallják a magyar tenger kedvelői – hiszen minden nap más és más arcát villantja meg az odalátogatóknak, új színekben pompázik a tó, s alighanem minden magyarnak megvan a térséghez köthető története.

A balatoni lángos, a Szigligeti vár, a vitorlákkal tarkított víztükör, a szüreti forgatagok: mindez csak néhány kiragadott példa, mely a látogatók ezreit vonzza egész évben.

A tájegység számos programot és látnivalót kínál kora ősszel is. Nem beszélve arról, hogy ezekhez a színes programokhoz páratlan gasztronómiai élmény társul.

A Balatonnál jobbnál jobb vendéglátóhelyek közt válogathatunk. Rengeteg étterem, bisztró várja vendégeit a szezonra jellemző, megújult ételkínálattal, olyan menüvel, amely csak az ősz folyamán érhető el.

A kreatív gasztronómia izgalmas, sokszor újító szemléletű fogásai mellett azonban hagyjunk teret a nagy balatoni klasszikusoknak is! Ilyen például a halászlé, amely kihagyhatatlan étel, ha a Balatonnál járunk.

Fotó: MTVA/Bizományosi: Farkas Melinda

A balatoni változat abban különbözik más régiók halászleveitől, hogy pontyból, süllőből, csukából vagy harcsából, apróhalak hozzáadásával készül, a lényeg, hogy a halak harmada ragadozó legyen. Burgonya és egy pohár balatoni bor is kerül bele.

Egységes recept nincs, máshogy készítik Fonyódon és máshogy Füreden. A halételek kedvelői a halászlé mellett a csárdák, éttermek kínálatában olyan finomságokat is találnak, mint a szürkeharcsából készült harcsapaprikást pirított túrós csuszával vagy a fogasfilét.

Egy kiadós kirándulás után, ha a halnál valami tartalmasabb ételre vágyunk, akkor egy tányér laktató levessel is jól lakhatunk.

Fotó: MTI/Sóki Tamás

Mi magyarok nagyon szeretjük a gulyást, ha a Balaton környékén járunk, akkor mindenképpen meg kell kóstolnunk a helyi változatot, a Bakonyi betyárgulyást, ami kiemelt helyen szerepel a balatoni vendéglők étlapjain.

A bakonyi betyárgulyás titka a finom, kockára vágott borjúhúsban rejlik, amit füstölt császárszalonnával, gombával, sok-sok zöldséggel és kiemelten egy kis kaporral bolondítanak meg.

Az ínyenc utazók számára kihagyhatatlan célpont a Káli-medence, de érdemes meglátogatni a káptalantóti termelői piacot is, ahol minden vasárnap csemegézhetünk a helyi termelők portékáiból az árnyas fák tövében.

Fotó: MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Emellett ne feledkezzünk el a kiváló balatoni borászatokról sem, amelyeknél épp most kezdődik az év legfontosabb szakasza, a szüret és a szüreti programok ideje.

Ne maradjunk le a következő évjárat borainak születéséről sem, a borok szerelmeseit a Balaton hat borvidéke is csábítja. A Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai régió.

A Balatoni Kör nevű borászati és gasztronómiai összefogás egyik legfontosabb terméke a BalatonBor: az egységes ízvilágú, könnyű, gyümölcsös olaszrizling a Balaton régió bormárkája.

A HegyBor meghatározott földrajzi területről származó szőlőből készült olaszrizling, amely az adott „hegy” jellemzőit mutatja.

Fotó: MTI/Varga György

Ami a sajátosan balatoni szőlőfajtákat illeti, a kéknyelű csak a Badacsonyi borvidéken termő ősi magyar szőlőfajta, hungarikum.

Különleges ízvilágú fehérbort és pezsgőt készítenek belőle. Kóstoljuk meg a Badacsony valamelyik panorámás borteraszán, ahol egész évben várják az érdeklődőket finom borral és helyi falatokkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.