Ötzi korában fordult hidegebbre az idő az Alpokban

A klíma lehűlése miatt melegen öltözködhetett Ötzi. Osztrák kutatók vizsgálata szerint az ötezer éve élt kőkorszaki ember idején fordult hidegebbre az idő az Alpokban.

Forrás: MTI2020. 12. 18. 18:36
null
5900 évvel ezelőtt a klíma ismét hidegebbre fordult Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Keleti-Alpok csúcsai tízezer évvel ezelőtt jégmentesek voltak az elemzések szerint, 5900 évvel ezelőtt azonban a klíma ismét hidegebbre fordult és a gleccserek újra növekedni kezdtek – közölték az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) munkatársai a Scientific Reports című tudományos lapban megjelent írásukban. Ötzinek, aki néhány évszázaddal a lehűlés kezdete után élt, ezért egyre melegebben kellett öltözködnie.

Az akkori földtörténeti kor a holocén volt, egy 12 ezer éven át uralkodó melegebb időszak a jégkorszakon belül. A holocénben viszont Európában klímaváltozások is történtek. A visszavonuló jég nyomán felszínre került fák, valamint egyéb adatok arra utalnak, hogy egy úgynevezett klímaoptimum (meleg időszak) uralkodott mintegy 6000 évvel ezelőtt.

Az új elemzési eredmények is alátámasztják a más meglévő adatókból levont következtetéseket.

Pascal Bohleber, az ÖAW Interdiszciplináris Hegységkutató Intézetének munkatársa a tiroli Kauner-völgyben emelkedő 3518 méteres Weißseespitze gleccserénél végzett fúrásokat és két így nyert jégmagot elemzett.

A jégbe zárt szén segítségével meg tudták állapítani a legrégebbi, a sziklás altalajnál lévő rétegek korát. Eszerint a gleccserben lévő legrégebbi jég nagyjából 5900 éves, legfeljebb 7000.

„Ez arra utal, hogy ez előtt a csúcs jégmentes volt” – mondta Bohleber.

5900 évvel ezelőtt a klíma ismét hidegebbre fordult
Fotó: Pixabay

A tudósok ezért abból indulnak ki, hogy az akkori klímakörülmények miatt nagy magasságban sem volt lehetséges a tartós gleccseresedés, mivel túl meleg volt. Csak ezután javultak a körülmények a jégtömegek kialakulása szempontjából.

A jégfuratok mindössze 12 kilométerre attól a helytől származnak, ahol 1991-ben megtalálták Ötzit, a gleccsermúmiát 3200 méteres magasságban. Ötzi korát 5100-5300 évre teszik, életében valószínűleg a gleccserek ismét megjelentek a Keleti-Alpokban.

„Ez az akkori emberek számára azt jelentette, hogy az Alpokon való átkelés valószínűleg veszélyesebbé vált” – mondta Bohleber.

Azt nem tudni, hogy Ötzi a jégben halt-e meg, vagy csak halála után zárta magába a jég. A jégtömeget, mely konzerválta a testet, sohasem datálták kutatók, ma pedig már nem létezik.

A jelenlegi globális felmelegedés előrehaladtával a hely hamarosan ismét jégtelenné válik. „Szerencsénk van, hogy egyáltalán tudtunk még jégfuratot venni. Fogy az időnk. Még 10-12 méternyi jég van, néhány éven belül azonban teljesen eltűnhet” – mondta Bohleber.

A gleccserkutató kiemelte, hogy bár az átkelő csúcsa a holocén korban egyszer már jégtelenné vált, ez nem jelenti azt, hogy akkoriban melegebb volt, mint ma. „Adataink alapján csak azt mondhatjuk, hogy a gleccserek 5900 éve ismét növekedni kezdtek. Hogy mi volt azelőtt, azt nem tudjuk rekonstruálni a jégfuratokból” – fejtette ki.

A Nyugati-Alpok csúcsain 4000 méter felett ugyanakkor sok helyen a holocén teljes időszaka alatt megmaradt a jég. Nem tudni, hogy ez a jövőben is így marad-e.

„A gleccserek jelenleg drámai sebességgel húzódnak vissza, ezt sürgősen tovább kell vizsgálni. Ennek fontos alapot ad a gleccserek holocén kori múltjának ismerete” – mondta Bohleber.

Rekordnagyságúra növekedett az ózonlyuk az Antarktisz felett

Minden eddiginél nagyobbra, 18 millió négyzetkilométeresre növekedett az ózonlyuk a Déli-sarkvidék felett decemberben, így az már nagyobb, mint maga az Antarktisz, amely 14 millió négyzetkilométeres – közölte csütörtökön a Német Űrkutató Központ (DLR). Ez az ebben az évszakban mért legnagyobb kiterjedés az adatgyűjtés 41 évvel ezelőtti kezdete óta.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.