Rekordalacsony volt a Bering-tengeri jég kiterjedése

Évezredek óta a legalacsonyabb volt a Bering-tenger felszínén lebegő jégmező kiterjedése a 2018-as és a 2019-es teleken – derült ki egy új tanulmányból.

Forrás: MTI2020. 09. 03. 14:29
null
Világûr, 2013. július 29. A NASA Terra nevû mûholdjának közepes felbontású képalkotó spektroradiométere (MODIS) által 2013. április 7-én készített felvételén párhuzamos felhõbordák sokasága borítja az eget a Bering-tenger felett. (MTI/NASA) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műholdas adatok egyértelmű képet festenek arról, hogy miként változott a tengeri jég az elmúlt négy évtizedben az Északi-sarkvidék és az Északi-Csendes-óceán közötti régióban. Ezen túlmenően azonban csak a hajónaplók és egyéb megfigyelések révén vannak elérhető adatok a tengeri jégről – írta a ScienceDaily.com.

A kutatók ezért az évezredekkel ezelőtti növények szerves anyagait őrző tőzeges területekre is kiterjesztették a vizsgálatuk az Alaszkához közeli St. Matthew szigeten.

A Science Advances című folyóiratban publikált tanulmány szerint az üledékben megrekedt különböző oxigénmolekulák elemzése révén a szakemberek képet kaptak azokról a légköri és óceáni viszonyokról, amelyek mintegy 5500 éven át alakították az esőzéseket és a tengeri jég kiterjedését a régióban.

„A sziget önmagában egy meteorológiai állomásként működik” – mondta Matthew Wooller, az Alaszkai Egyetem fairbanksi campusának munkatársa, a tanulmány társszerzője.

Az Északi-sarkvidék elmúlt évtizedekben tapasztalt gyors ütemű melegedése miatt folyamatosan csökken a tengeri jég kiterjedése a régióban. Idén az északi-sarkvidéki jégmezők nyári kiterjedésének eddigi legalacsonyabb júliusi értékét mérték.

A tengeri jég minden évben újraképződik a téli hónapokban, ám a mostani tanulmány szerint a Bering-tengeren a hideg évszakok maximális jégkiterjedése is csökkenhet.

A tengeri jég eltűnése már most hatással van az Északi-sarkvidék vadvilágára, valamint a megélhetésüket a vadászatra alapozó őslakos közösségekre is.

A zsugorodó tengeri jégmezők a melegedést is fokozzák a régióban, mivel a jégtáblák helyén megjelenő sötét víz elnyeli a napsugárzást – ahelyett, hogy visszaverné azt a légkörbe.

A tanulmányt vezető Miriam Jones, az amerikai földtani intézet (USGS) geológusa szerint nem csupán a melegedő hőmérséklet, hanem az óceáni és légköri áramlatok megváltozása is szerepet játszik a tengeri jégkiterjedés változásában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.