Rekordszámú fióka egy parlagisas-pár fészkében

Egy parlagisas-pár fészkében négy egészséges fiókát is találtak a kutatók a Körös–Maros Nemzeti Parkban, amire nem volt eddig példa Magyarországon – közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2021. 07. 06. 15:50
null
Jászberény, 2015. május 13. Egy mesterségesen keltetett parlagisas-fiókát (Aquila heliaca) etetnek a jászsági Sasközpontban, Jászberény közelében 2015. május 13-án. A kilencnapos fiókát egy természetes sasfészekbe, pótszülõkhöz helyezik ki a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. MTI Fotó: Bugány János Fotó: Bugány János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de egyszerre négy fióka sikeres kirepülését még soha, sehol nem bizonyították. Az elkövetkező hetekben derül majd ki, hogy ez a parlagisas-pár lesz-e a világrekorder.

A parlagi sasok egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok.

A négy egészséges fiókát a Körös–Maros Nemzeti Park egyik régóta ismert territóriumában, a Dévaványai-Ecsegi pusztánál találták a park munkatársai és az MME szakemberei.

A kép illusztráció. A fotón egy mesterségesen keltetett parlagisas-fióka (Aquila heliaca) látható. Fotó: MTI/Bugány János

Az MME az illetékes nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálatával az elmúlt három hétben végezte el a parlagisas-fészkek közös éves ellenőrzését – idézik fel a közleményben. A PannonEagle LIFE projekt keretében zajló munka során országosan 137 fióka kapott egyedi ornitológiai jelölőgyűrűt, közülük három pedig műholdas nyomkövetőt is.

A fészkek ellenőrzése során a szakemberek a zsákmány- és tojáshéj-maradványokat is begyűjtötték, a madarak vedlett tollaiból pedig DNS-ujjlenyomatot készítenek, hogy többet megtudjanak a világszerte veszélyeztetett faj szokásairól.

A parlagi sasok költéséről általános és részletes tájékoztatás IDE kattintva olvasható.

Korábbi cikkünkben szintén egy ritka kincsről számoltunk be. Zsombó külterületén, egy mező szélén összesen több milliárd forint eszmei értékben találtak védett növényeket. Hazánkban nincs még ilyen jelentős kosborlelőhely, mint Zsombó mellett.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.