Római utat találtak a Velencei-lagúna fenekén

Évszázadokkal Velence V. századi alapítása előtt már jelentős települések lehettek a környéken.

Forrás: MTI2021. 07. 26. 13:56
null
Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén Forrás: Pixabay

Évszázadokkal Velence V. századi alapítása előtt már jelentős települések lehettek a környéken.

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén egy régészeti feltárási program közben.

A tudósok szerint ez arra utal, hogy évszázadokkal Velence V. századi alapítása előtt már jelentős települések lehettek a környéken.

Az ókori Római Birodalom idején a Velencei-lagúnának mára víz alá került nagy területei szárazföldön is megközelíthetők voltak. A lagúna szigetein és vízi útjain római kori leleteket találtak. Az azonban még nem derült ki pontosan, hogy milyen tartós emberi települések voltak a környéken – számolt be róla a Heritagedaily.com portálon megjelent írás.

A régészeti programban dolgozó Fantina Madricardo és kollégái a lagúna fenekére leszállva szonárral 12 egykori építményt fedeztek fel, amelyek északkeleti irányban, 1140 méter hosszan helyezkednek el a lagúna Treporti-csatorna néven ismert területén. Az építmények 2,7 méter magasak és 52,7 méter hosszúak. Emellett a Treporti-csatorna korábbi feltárásai közben a római utak burkolóköveikhez hasonló kövek kerültek elő, ami arra utal, hogy az építmények egy római út mentén helyezkedhetnek el. A kutatók egy nagyjából négy méter magas és 135 méter hosszú szerkezetet is felfedeztek a Treporti-csatornában. Méretei és a máshol feltárt építményekhez való hasonlósága alapján valamiféle kikötői építmény, talán dokk lehetett.

Ókori római utat fedeztek fel a Velencei-lagúna fenekén
Fotó: Pixabay

A korábbi geológiai és modellezési adatok azt mutatják, hogy az út egy homokos gerincen húzódik, amely a római korban a tengerszint felett volt, de mára a lagúnába merült.

Az eredmények arra utalnak, hogy a római korban állandó település lehetett a Treporti-csatorna helyén. A szerzők úgy sejtik, hogy az út az olaszországi Veneto régió római kori útjainak szélesebb hálózatához kapcsolódhatott, és feltehetőleg utazók, hajósok használhatták a mai Chioggia város és a Velencei-lagúna északi része között.

Egy építkezésen bukkantak rá Róma ókori határkövére

Az ókori Róma ritka határkövére bukkantak régészek egy új csatornarendszer építésének előzetes régészeti feltárása során. Utoljára száz éve találtak hasonló leletet az olasz fővárosban.

A határkövön lévő felirat alapján a szakemberek úgy vélik, hogy Claudius császár idejéből, Kr. u. 49-ből való a lelet.

Virginia Raggi, Róma polgármestere pénteken mutatta be a sajtónak a kemény mészkőből készült határkövet, amely a szent katonai és politikai területet, a pomeriumot – városhatárt – jelölte ki.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.