Sikeresen léptek fel a pakisztániak a sáskajárás ellen

Forrás: MTI2020. 10. 09. 16:34
null
Haidarábád, 2020. május 8. Sáskahad egy faágon a pakisztáni Haidarábádban 2020. május 8-án. Szakértõk szerint a sivatagi sáskák közelgõ inváziója súlyos élelmiszerellátási problémákat fog okozni több tartományban. MTI/EPA/Nadim Háver Fotó: Nadim Háver
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pakisztáni tisztségviselők pénteken bejelentették, hogy sikerült teljesen kiirtaniuk az országban pusztító sáskahadakat, miután februárban vészhelyzet kihirdetésére kényszerültek a rovarok elszaporodása, az egyre nehezebben elviselhető sáskajárás miatt.

Moazzam Edzsaz, a pakisztáni sáskavédelmi központ vezetője egy iszlámábádi ünnepségen elmondta, hogy augusztusban elkezdett csökkenni a sáskapopuláció, és a héten az utolsó néhány hektár megtisztítása is befejeződött.

Látványnak is megdöbbentő a sáskák inváziója Fotó: MTI/EPA/Nadim Háver

Pakisztán drónokkal, helikopterekkel, járművek százaival és mezőgazdasági munkások ezreivel vette fel a harcot a sáskahadak ellen. Az egyiptomi vándorsáskák tavaly júniusban érkeztek Iránból, és hatalmas területeket taroltak le az ország délnyugati részén, jelentős károkat okozva a gyapot-, a búza- és a kukoricatermésben.

A sáskajárás miatt kialakult helyzet annyira súlyossá vált, hogy a 220 millió lakosú Pakisztán az elmúlt tíz évben először kényszerült importtal kipótolni a hiányzó búzatermést. A terményárak eközben az egekbe szöktek, és az infláció majdnem elérte a 10 százalékot szeptemberben, nyomás alá helyezve a kormányt.

Iszlámábád állítása ellenére szakértők nem zárták ki a sáskák újbóli elszaporodását.

„Előfordulhat, hogy újból megjelennek a rovarok, de tapasztalatunkból kifolyólag készek leszünk megelőzni egy újabb pusztítást” – mondta a pakisztáni katasztrófavédelmi ügynökséget vezető Mohamed Afzal.

Kína, Pakisztán szomszédja és szövetségese drónokkal, több ezer tonnányi rovarirtóval és szakértőkkel segítette Iszlámábádot a sáskák elleni küzdelemben.

Nepálban is gondot okozott a sáskajárás

A sáska kilójáért 20 és 100 nepáli rúpia (mintegy 50 és 250 forint) közötti összeget fizetnek a nepáli mezőgazdasági minisztérium korábbi közlése szerint. Helyi médiabeszámolók szerint főleg a gyerekek és a szegények foglalkoznak a sáskák összegyűjtésével, majd gyakran baromfieledelként hasznosítják a rovarokat. A nepáli kormány emellett azt is fontolóra vette, hogy bömbölő heavy metál zenével késztessék menekülésre a sáskákat a termőföldeken. A módszert a szomszédos Indiában már alkalmazzák. A sáskák az elmúlt hónapokban Kelet-Afrikában teljes országrészeken pusztítottak, Nepálban azonban idén egyelőre nem okozott jelentősebb károkat a sáskajárás.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.