Sikerült a helikopternek az űrben feltölteni az akkumulátorait

Az első marsi légi járművet követhetik majd az embert szállító helikopterek.

Forrás: szon.hu2020. 08. 14. 17:31
null
Mars, 2015. augusztus 21. A NASA által 2015. augusztus 20-án közreadott, a Curiosity (Kiváncsiság) önjáró Mars-szonda karjának végén lévõ kamerával 2015. augusztus 5-én készített, több tucat felvételbõl összeállított kép a Curiosityrõl. Az önarckép egy kõzet-mintavételi helyen, a Marias Pass nevû térségben készült, a Sharp hegy közelében. A felvételt a Mars-jármû robotkarjának végén levõ nagyítós fényképezõ berendezés (Mars Hand Lens Imager - MAHLI) nevû eszköz készítette. (MTI/EPA/NASA/JPL-Caltech/MSSS) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Július 30-án elindult a NASA űrrakétája a Marsra, s várhatóan február 18-án fog landolni a vörös bolygó felszínén. Ott fog kutatni az élet jelei után a Perseverance (Állhatatosság) rover, azaz Mars-járó, s vele az Ingenuity (Találékonyság) nevű helikopter.

Az Ingenuity mondhatni találékonyan járt el: sikerült az űrben feltölteni az akkumulátorait.

Analizálták a hat lítium-ion akkumulátorát, s 35 százalékos töltöttségre hozták: azért nem magasabbra, mert az alacsonyabb szint kedvezőbb a hosszú utazás alatt.

Mérföldkőnek számít ez a próba.

A kétkilós helikopter jelenleg a Perseverance „hasa” alatt bújik. Mikor a szonda leszáll a vörös bolygón, az Ingenuity helikopternek már egyedül kell megbirkóznia a hideg marsi éjszakákkal.

Úgy tűnik, az Ingenuity kibírja az űr zord környezetét, s így a kutatók megkísérelhetik majd vele az első kísérleti tesztrepülést a távoli bolygón. Ha sikerül a küldetés, akkor a leendő emberi missziók a légi közlekedést is igénybe vehetik a Marson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.