Soha nem volt ilyen magas Afrika legnagyobb tavának vízállása

A valaha mért legmagasabb Afrika legnagyobb édesvízű tavának vízállása, a Viktória-tó vízszintje csütörtökön 13,42 méterre emelkedett – jelentette be egy ugandai vízienergia-fejlesztő vállalat.

Forrás: MTI2020. 05. 08. 22:14
Residents use a boat to carry their cattle through the waters after their homes were flooded as the River Nzoia burst its banks and due to heavy rainfall and the backflow from Lake Victoria, in Budalangi within Busia County
Residents use a boat to carry their cattle through the waters after their homes were flooded as the River Nzoia burst its banks and due to heavy rainfall and the backflow from Lake Victoria, in Budalangi within Busia County, Kenya May 3, 2020. REUTERS/Thomas Mukoya - RC27HG98ODAH Fotó: REUTERS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Uganda, Kenya és Tanzánia határán elterülő Viktória-tó eddigi legmagasabb vízállása 13,41 méter volt, ezt 1964. május 5-én jegyezték fel – írta a Eskom Uganda Ltd. pénteken Twitter-üzenetében.

Az Eskom, amely a Nalubaale vízierőművet működteti Uganda keleti részén közölte, hogy ezentúl a tóba érkező víz ki fog ömleni. A tóból jelenleg másodpercenként 2400 köbméter víz árad a Nalubaale és a Kiira vízierőművekbe – tették hozzá.

Fotó: REUTERS/Thomas Mukoya

A Viktória-tó a világ legnagyobb trópusi tava, a Nílus leghosszabb felső ágának, a Fehér-Nílusnak a forrása. Vízgyűjtő területe mintegy 170 ezer négyzetkilométer.

A tó vizének 80 százalékát közvetlenül a területére hulló csapadékból kapja, emellett több ezer kis patak, valamint a Kagera folyó táplálja.

Megfigyelők figyelmeztettek arra, hogy a Nílus mentén áradások léphetnek fel. Már érkeztek jelentések arról, hogy a Kyoga-tó – amelyen a Fehér Nílus áthalad – és az Albert-tó árad, több ezer ember menekült el otthonából.

Uganda számos körzetében az átlagosnál jóval több csapadék hullott az elmúlt időszakban a helyi meteorológiai szolgálat szerint. A szakemberek úgy vélik, hogy az elmúlt időszak folyamatos esőzései, a környezet pusztulása és a városfejlesztés okozza a magas vízállást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.