Sokkoló az ismerethiány a holokausztról az Egyesült Államokban

Sokkoló az ismerethiány a holokausztról a negyven év alatti amerikai felnőttek körében – derült ki egy szerdán közzétett felmérésből, amelynek adatai szerint a megkérdezettek 11 százaléka vélte úgy, hogy azt a zsidók követték el.

Forrás: MTI2020. 09. 17. 14:36
null
Budapest, 2020. január 27. Az Orosz Holokauszt Kutatási és Oktatási Központ és az Orosz Zsidó Kongresszus kiállítása a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékhelyen, a Páva utcai zsinagógában 2020. január 27-én, a holokauszt nemzetközi emléknapján. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A holokauszt mintegy hatmillió zsidó ember szisztematikus, államilag megtervezett és irányított üldözése és megsemmisítése volt.

A fogalom amerikai ismeretének kutatásából kirajzolódott, a felmérésbe bevontak kétharmada nem tudott arról, hogy a nácik hatmillió zsidót gyilkoltak meg. További 36 százalék pedig úgy vélte, kétmillió zsidóval vagy még kevesebbel végeztek az adott időszakban.

A válaszadók fele nem tudott megnevezni egyet sem az Európában, a II. világháború idején kialakított negyvenezer táborból vagy gettóból.

A megkérdezettek ötven százaléka ugyanakkor találkozott holokausztot tagadó írásokkal, hozzászólásokkal a közösségi oldalakon.

A felmérést a zsidó jóvátételi világbizottság (WJRO) rendelte meg. A szervezet elnöke, Gideon Taylor sokkolónak és elszomorítanak nevezte az eredményt, egyben úgy vélte, az megmutatja, miért szükséges most cselekedni, amikor még élnek holokauszt-túlélők, hogy elmondják a történeteiket.

Az országos felmérésben 18–39 éves korú embereket kérdeztek meg az Egyesült Államok tagállamaiban.

A vizsgálat kimutatta, hogy New Yorkban különösen sokan, a nyilatkozók mintegy húsz százaléka vélte azt, hogy a zsidók felelősek a holokausztért.

A déli Arkansas államban élők tudtak a legkevesebbet a holokausztról, míg az ismeretek terén az Egyesült Államok középső részének északi területén fekvő Wisconsinban lakók teljesítettek a legjobban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.