Sósvizű tavakat találtak a Mars felszíne alatt

A potenciális víztestek növelik annak esélyét, hogy a Marson mikrobiális élet lehet.

Forrás: MTI2020. 09. 29. 19:11
null
Forrás: flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sósvízű tavak hálózatát fedezték fel a Mars felszíne alatt a déli-sarkvidéknél egy nagy földalatti tó mellett. Olasz kutatók, akik a Nature Astronomy című tudományos lapban számoltak be felfedezésükről, két évvel ezelőtt azonosították a nagyobbik tavat, amelyről szintén kibővítették ismereteiket.

Az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondájának radarja által gyűjtött adatok segítségével több száz mérfölddel kiterjesztették a kutatási területet.

A becslések szerint 20-szor 30 kilométeres, a jeges felszín alatt 1,5 kilométerre lévő sósvízű tó mellett három kisebb, különböző méretű víztestet fedeztek fel, melyek a nagy tótól függetlenek.

Nagyjából négymilliárd éve a Mars meleg és nedves planéta volt, csakúgy, mint a Föld. A vörös bolygó azonban azzá a sivár és száraz világgá változott, ahogyan ma ismeri a tudomány.

A Sebastian Emanuel Lauro, a római Roma Tre Egyetem tudósa vezette kutatócsoport hasonló módszert alkalmazott, mint amelyet a Földön is használnak, hogy feltárják a Déli-sarkvidék és a kanadai sarkvidék rejtett tavait. Felfedezéseik több mint 100 radarmegfigyelésen alapulnak, melyeket a Mars Express 2010 és 2019 között végzett. Az űrszondát 2003-ban indították útnak.

Ezek a potenciális víztestek mind növelik annak esélyét, hogy a Marson, vagy a Mars belsejében mikrobiális élet lehet.

A só magas koncentrációja valószínűleg megakadályozza, hogy megfagyjon a víz. A bolygó déli sarkpontjánál a felszíni hőmérséklet a becslések szerint mínusz 113 Celsius-fok, mely a mélységgel egyenes arányosságban fokozatosan melegszik.

A víztestek biológiai szempontból érdekesnek tűnnek, „a jövőbeli Mars-misszióknak célpontja lesz ez a régió” – emelték ki a tudósok.

Sikerült a helikopternek az űrben feltölteni az akkumulátorait

Július 30-án elindult a NASA űrrakétája a Marsra, s várhatóan február 18-án fog landolni a vörös bolygó felszínén. Ott fog kutatni az élet jelei után a Perseverance (Állhatatosság) rover, azaz Mars-járó, s vele az Ingenuity (Találékonyság) nevű helikopter.

Az Ingenuity mondhatni találékonyan járt el: sikerült az űrben feltölteni az akkumulátorait. Analizálták a hat lítium-ion akkumulátorát, s 35 százalékos töltöttségre hozták: azért nem magasabbra, mert az alacsonyabb szint kedvezőbb a hosszú utazás alatt.

A kétkilós helikopter jelenleg a Perseverance „hasa” alatt bújik. Mikor a szonda leszáll a vörös bolygón, az Ingenuity helikopternek már egyedül kell megbirkóznia a hideg marsi éjszakákkal.

Úgy tűnik, az Ingenuity kibírja az űr zord környezetét, s így a kutatók megkísérelhetik majd vele az első kísérleti tesztrepülést a távoli bolygón. Ha sikerül a küldetés, akkor a leendő emberi missziók a légi közlekedést is igénybe vehetik a Marson.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.