Svájc már több pénzt keres az olajon, mint a turizmuson

Az olajjal és más nyersanyagokkal való kereskedelem nagyobb részaránnyal bír a svájci GDP-termelésben, mint a turisztikai szektor.

Forrás: ORIGO.HU2021. 03. 15. 18:44
null
Az olajjal és más nyersanyagokkal való kereskedelem nagyobb részaránnyal bír a svájci GDP-termelésben, mint a turisztikai szektor. Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha az olajipar legfontosabb országairól van szó, valószínűleg kevesen említenék a szektor élvonalában Svájcot. Svájc hivatalos statisztikái alapján azonban meglepő kép bontakozik ki a svájci gazdaságról – olvasható az Origo cikkében.

Az olaj- és nyersanyagipari kereskedés ugyanis nagyobb szerepet játszik Svájc GDP-termelésében, mint a turizmus – írja az RT.com.

Ez pedig nem a koronavírus-járvánnyal áll összefüggésben, vagyis azzal a jelenséggel, hogy a tavaly kibontakozó pandémia globálisan közel lenullázta a turizmust.

Az olajjal és más nyersanyagokkal való kereskedelem nagyobb részaránnyal bír a svájci GDP-termelésben, mint a turisztikai szektor.
Fotó: PEXELS

A háttérben az áll, hogy a világ legnagyobb független nyersanyag-kereskedő cégei közül számos vállalat székhelye van Svájcban, de legalábbis jelentős irodákat tartanak fenn az országban. Olyan cégek élvezik az alacsony svájci adókat a szektorban, mint a Vitol, a Glencore, a Trafigura vagy a Gunvor.

A statisztikák alapján pedig az látszik, hogy a nyersanyag-kereskedelem 2018-ban a GDP 4,8 százalékát adta, szemben a turisztikai szektor 2,9 százalékos részesedésével.

A friss adatok ráadásul még meg is haladják a korábbi becsléseket – előzőleg a szakemberek nagyjából 4 százalékra tették a nyersanyag-kereskedelem szerepét a svájci GDP-ben.

2018-ban a svájci nyersanyag-kereskedelem egyébként összesen 33 milliárd dollárnyi bevételt generált. Tavaly pedig a nagy nyersanyagpiaci volatilitás miatt a kereskedő vállalatok is hatalmas profitokat realizáltak.

A Trafigura magüzletága például rekordnyereséget ért el. A cég éves jelentése szerint a szeptember végén lezárult pénzügyi évben az olaj- és üzemanyag-kereskedelem ágazata kivételesen erős profitot produkált.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Hallgatók a nagyvilágban: Svájc

Svájc: hogyan látja ezt egy itt élt hallgató? Most megismerheti ezt a kis független országot egy egyetemista szemszögéből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.