Számos súlyos betegség felismerhető ezzel a vérvizsgálattal

Izraeli kutatók olyan vérvizsgálati módszert fejlesztettek ki, mellyel számos súlyos betegség diagnosztizálható – írta közleményében a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HUJI).

Forrás: MTI2021. 02. 05. 17:54
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új módszerrel tervezik helyettesíteni a rák, a szív- és májbetegségek, a gyulladások és az immunrendszer problémáinak felismerésére használt biopsziát és más invazív módszereket.

Fájdalmassága mellett a biopszia sok esetben nem eredményes, mert nem mindig lehet vele elérni a beteg sejteket, valamint néha csak a kór késői fázisában végzik el.

A vérvizsgálatok létező módszerei, melyek a vérben lévő DNS-szegmenseket célozzák, a kór jelenlétét megállapíthatják, ám a típusát, elhelyezkedését és előrehaladottságát nem.

A Nature Biotechnology című folyóiratban megjelent tanulmányban a HUJI tudósai olyan módszert mutatnak be, amellyel a betegség vagy daganat típusát, elhelyezkedését és állapotát is azonosítani lehet.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

Az új eljárás az azonos daganatos betegségben szenvedő páciensek közötti különbségeket is azonosítani tudja, ami minden egyes beteg számára személyre szabott kezelést eredményezhet.

Nem csak a vérben található, elhalt sejtekből származó DNS-t vizsgálják az új módszer szerint, hanem a sejtek szövetét és a bennük lévő aktív géneket is azonosítja.

Mivel egyszerre vizsgálják az elhalt sejtek minden aktív génjét, így egyetlen vérvétellel folyamatok és betegségek széles skáláját képesek diagnosztizálni.

A vérvizsgálatot gyakran el lehet végezni, ezért az orvosok folyamatosan figyelemmel kísérhetik a betegség alakulását – írták a kutatók.

Mesterséges verőér tehermentesítheti a szívet

Svájci kutatók olyan mesterséges verőeret, vagyis aortát fejlesztettek, amelynek segítségével a szív kevesebb energiával pumpálhat vért a szervezetbe.

Azt remélik, a mesterséges aortával késleltethető a szívátültetés, vagy akár szükségtelenné is válhat – olvasható a lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) közleményében.

A világon több mint 23 millió ember szenved szívelégtelenségben, ami azt jelenti, hogy a szív nem képes akkora teljesítményre, amely elegendő vért pumpálna a szervezetbe. A legjobb kezelés jelenleg a szívátültetés, ám a transzplantálható szív ritka.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.