Szenzációs leletre bukkantak egy szénbánya külszíni fejtésén

A régészek a feltárt kútban egy öt méter magas, három női istenség alakjával díszített Jupiter-oszlopot találtak.

Forrás: MTI2020. 08. 11. 18:24
'Ende Gelaende' protest in the Rhenish coal mining area
epaselect epa08565720 Police officers arrest activists taking part in the 'Ende Gelaende' protest initiative in the Rhenish coal mining area near Jackerath, Germany, 25 July 2020. About 100 coal opponents protest at the opencast lignite mine Garzweiler mine operated by RWE against further coal mining. The action is related to protests against the demolition of the L277 highway in the Keyenberg district of Erkelenz. The country road is seen by coal opponents in the villages affected by resettlement as a kind of border that the lignite excavators are not supposed to cross. EPA/SASCHA STEINBACH Fotó: SASCHA STEINBACH Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Római kori kútra leltek az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Kerpen szénbányájának külszíni fejtésén.

A mintegy 15 méter mély kútban a régészek egy öt méter magas, három női istenség alakjával díszített Jupiter-oszlopot találtak – közölte kedden az állam műemlékvédelmi hivatalának szóvivője.

A római mitológia főistene, Jupiter tiszteletére emelt oszlopokból nem kevés akad Németországban, a kerpeni oszlop különlegessége a három istennő alakja – mondta a szóvivő.

A régészek már az 1980-as évek óta tudták, hogy a helyszínen hajdan római birtok terült el. Mivel a barnaszénbánya egyre közelebb került a helyhez, ki kellett ásni a maradványokat.

A leletek fát is tartalmaztak, így a korukat is meg tudták határozni: a kutat a 2-3. századtól az 5. századik használták.

Ebben az időben akár 30 ezer római katona is állomásozott a Rajna-vidéken. A birtokok feladata az élelmiszer-ellátás volt.

A szóvivő elmondása szerint a Jupiter-oszlop összetört: mintegy tíz nagyobb darabban került elő, ezeket most a bonni helytörténeti múzeumban restaurálják. Azt még nem tudni, kiállítják-e valaha.

A kútban a római főistenszobornak csak az altestét találták meg, a felsőtest eltűnt – tette hozzá.

A szakemberek egyelőre találgatnak, miért dobták az oszlopot a kútba, talán a kereszténység elterjedése, vagy a rómaiak és a germánok közötti harcok miatt végezhette így a műtárgy.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.