Teljesen autómentes várost építenek Szaúd-Arábiában

A jövő elképzelt mintavárosa egymillió lakosnak ad otthont és évi ötmillió turistát vonz majd.

Forrás: MTI2021. 01. 12. 14:14
null
A kép illusztráció Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesen autómentes várost építenek egymillió lakossal Szaúd-Arábiában a Vörös-tenger partjára tervezett Neom futurisztikus óriásmetropolisz részeként.

A 170 kilométer hosszan elnyúló, The Line néven emlegetett városban nem lesznek autók, utcák és nem lesz szén-dioxid-kibocsátás – jelentette be Mohamed bin Szalmán trónörökös.

A modern városok szennyezettek, zsúfoltak, hangosak és elszakadtak a természettől, ami hátrányosan befolyásolja az élet minőségét – közölték a fejlesztők hétfői Twitter-üzenetükben. Mint írták, a jövő általuk elképzelt mintavárosa egymillió lakosnak ad otthont és évi ötmillió turistát vonz majd.

A 26 500 négyzetkilométeres „megaváros”, Neom fontos eleme a Vision 2030 programnak, amelyben Szaúd-Arábia gazdasága átalakítását és kőolajfüggőségének csökkentését tervezi. A „megacity”, ahogy tervek emlegetik, az ország északnyugati csücskében létesül 500 milliárd dollárból az állami fejlesztési alapból (Public Investment Fund, PIF). A beruházás első fázisát 2025-re tervezik befejezni.

A kép illusztráció
Fotó: Pixabay

A tájékoztatás szerint The Line lesz 150 éve az első olyan város, amelyet „nem utcák, hanem emberek köré” építenek. A hétköznapi élet minden színtere – például az iskolák, egészségügyi központok, szabadidő-létesítmények, parkok – elérhetők lesznek legfeljebb öt perc gyaloglással, a nagyobb távolságokat teljesen automatizált közlekedési rendszerrel érhetik el a lakók.

A tervezők azt ígérik, hogy mesterséges intelligencia könnyíti meg a lakók életét, a város energiaellátását teljes egészében megújuló forrásokból fedezik. A projekt 380 ezer új munkahelyet teremt az ígéretek szerint.

Nem ez az első eset, hogy egy futurista sivatagi megaváros tervével ambiciózus célt tűzött maga elé Szaúd-Arábia: 2005-ben meghirdették az Abdullah király nevét viselő megapolisz (King Abdullah City) tervét, amely az akkori bejelentések szerint 1,3 millió munkahelyet teremtett volna. A hat tervezett városrészből azonban végül csak egy valósult meg, és a tervezett kétmillió helyett jelenleg csak 10 ezren lakják a semmiből létrehozott települést.

Mississippi száműzte az egykori konföderációs államok jelképét

Tate Reeves, Mississippi kormányzója hétfőn aláírta azt a törvényt, amellyel megváltoztatták az amerikai tagállam zászlaját, száműzve ezzel az egykori konföderációs államok jelképét.

Az új lobogón piros alapon két sárga csíkkal övezett kék mezőn fehér magnólia látható, amelyet fehér csillagok és In God we trust (Istenben bízunk) felirat övez.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.