Tizennégy éves csúcsot ért el az erdőirtás mértéke Brazíliában

Az elmúlt egy évben 9205 négyzetkilométernyi esőerdő veszett oda a korábbi 6844 négyzetkilométerhez képest.

Forrás: MTI2020. 08. 08. 12:42
null
Légi felvétel kiirtott erdőkről az Amazonas-medencében lévõ a brazíliai Porto Velho közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esõerdõ a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetõleg egymillió õslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. 2019-ben rekordszámú, több mint 72 ezer erdõtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség õserdeit megfigyelõ Brazil Nemzeti Ûrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos idõszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta. Az erdõtüzek nem ritkák a száraz idõszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdõterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelõk létrehozása céljából. Fotó: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júliusban 27 százalékkal visszaesett Brazíliában az amazonasi esőerdők pusztulása a múlt év hasonló hónapjához képest, egy év alatt azonban 34,5 százalékos növekedéssel új, 14 éves csúcsot ért el az erdőirtás Brazíliában – derül ki a brazil űrkutatási intézet, az INPE előzetes adataiból. A műholdas megfigyelések támaszkodó, pénteken közzétett, nem végleges adatok szerint idén júliusban 1654 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az Amazonas medencéjében, míg egy évvel korábban minden korábbi júliusinál többet, 2255 négyzetkilométernyit. Az elmúlt 12 hónapban 9205 négyzetkilométernyi esőerdő veszett oda, míg a megelőző 12 hónapban 6844 négyzetkilométernyi. Pontosabb adatokat később tesznek közzé.

Légi felvétel kiirtott erdőkről az Amazonas-medencében lévő Porto Velho közelében
Fotó: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Hamilton Mourao alelnök az Amazónia védelmére tett kormányzati intézkedések, köztük a katonák bevetése eredményeként méltatta a 2020 júliusi adatot, környezetvédők szerint azonban a minden idők legrosszabb júliusához képest elért javulás semmi okot nem ad az ünneplésre, mert éves szinten drasztikusan tovább romlott a helyzet a világ legnagyobb trópusi esőerdejében.

Brazíliában egyértelműen kikerült az ellenőrzés alól az erdőpusztulás – kommentálta a friss adatokat Marcio Astrini, az Observatorio do Clima, a 30 civil szervezetet tömörítő csoport vezetője, aki szerint az egy év alatt kipusztított erdők valós mérete a később pontosítandó adatok szerint elérheti a 13 ezer négyzetkilométert, ami háromszorosa lesz annak, mint amennyit az érvényben lévő kormányzati klímavédelmi program 2020-ra előirányzott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.