Több mint ötven éve jégbe fagyott indiai újságokat találtak

Épségben találta meg a francia Alpokban egy helyi kávézó tulajdonosa azokat az 1966-ból származó indiai lapokat, amelyek egy annak idején a Mont Blanc térségében lezuhant repülőgépről származtak, és az elmúlt több mint ötven évben egy gleccser jege őrizte őket.

Forrás: MTI2020. 07. 13. 12:10
null
A Chamonix-völgy a francia Alpokban, a Mont Blanc lábánál 2020. február 13-án Fotó: Ludovic Marin Forrás: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újságok, amelyek éppen Indira Gandhi, India mindmáig első női miniszterelnökének megválasztásáról számoltak be, Chamonix közelében, a Bossons-gleccserbe fagyva pihentek a katasztrófa óta – írta meg a The Guardian.

Ahogy a klímaváltozás miatt egyre több gleccser olvad el a Mont Blanc térségében, számos hasonló lelet kerül elő a jég alól. A most megtalált újságok az indiai National Herald és Economic Times példányai, amelyek az Air India Kancsendzönga elnevezésű, Boeing 707-es járat fedélzetén utaztak, és a géppel együtt 1966. január 24-én zuhantak le. A légikatasztrófának 177 halálos áldozata volt.

A tucatnyi újságot a múlt héten Timothée Mottin, egy helyi kávézó tulajdonosa találta meg a chamonix-i síparadicsom közelében, 1350 méteres magasságban.

Chamonix, 2020. február 13.
A Chamonix-völgy a francia Alpokban, a Mont Blanc lábánál
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

„Száradnak, de nagyon jó állapotban vannak, el lehet őket olvasni” – mondta el a 33 éves Mottin, hozzátéve, hogy azért találhatta meg a lapokat, mert azon a környéken elolvadt a jég.

A kávézó 45 perces sétára található a Bossons-gleccsertől, ahol az Indiából érkezett repülő rejtélyes körülmények között lezuhant.

Az újságok a kávézó tulajdonosának gyűjteményébe kerülnek. Mint mondta, ahogy az eddig talált többi tárgyat, ezeket is meg akarja mutatni a betérőknek. Nem padláson eldugva akarja őrizgetni őket, amíg egy aukción eladhatja – fűzte hozzá.

Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

A gleccser környékén 2017-ben emberi maradványokat találtak, amelyek az 1966-ban lezuhant gép utasaié lehettek, de az is elképzelhető, hogy egy másik, 1950-ben szerencsétlenül járt repülő, a Malabar Princess utasaié voltak.

Az 1966-ban lezuhant repülőről származó mindeddig legértékesebb leletre 2013-ban találtak rá: a dobozban több százezer eurónyi értékű smaragd, rubin és zafír volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.