Több mint tízezer fajt fenyeget a kihalás az Amazonas térségében

Több mint tízezer növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye az amazóniai esőerdő pusztulása miatt, amelynek 35 százalékát már kiirtották vagy rossz állapotba került – derült ki egy szerdán közzétett, mérföldkőnek számító tudományos jelentés tervezetéből.

Forrás: MTI2021. 07. 15. 14:03
null
Több mint tízezer növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye Fotó: Guadalupe Pardo Forrás: MTI/EPA/Guadalupe Pardo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tudományos Testület az Amazonasért (SPA) által készített jelentés a világ minden tájának 200 tudósa által a Föld legnagyobb esőerdőjéről készített kutatásokat összegzi. Ez az eddigi legalaposabb felmérés az esőerdő jelenlegi állapotáról. A jelentés rávilágít arra, hogy az Amazonas kulcsszerepet játszik a globális éghajlat alakulásában, és feltárja a rá leselkedő súlyos kockázatokat is.

Különösen fontos, hogy az erdőirtás és erdőpusztulás egy évtizednél rövidebb idő alatt teljesen megszűnjön – olvasható a jelentésben, amely egyben a már kiirtott erdőrészek újratelepítését is szorgalmazza.

Mint a kutatók írták: az esőerdő létfontosságú védőbástya az éghajlatváltozás ellen az általa elnyelt és a benne tárolt szén-dioxid miatt. A jelentés szerint az Amazonas talajában és a növényzetében mintegy 200 milliárd tonna szén van, több mint ötször több az egész világ éves karbonkibocsátásánál.

A folyamatos pusztítás miatt, amelyet az emberi beavatkozás okoz az Amazonas vidékén, több mint 8000 őshonos növényt és 2300 állatot fenyeget a kihalás magas kockázata – emelte ki a jelentés.

A tudományos kutatások szerint az emberiség potenciálisan visszafordíthatatlan és katasztrofális kockázatokkal néz szembe, amelyek több válságnak tudhatók be, többek között az éghajlatváltozásnak és a biodiverzitás csökkenésének – hangsúlyozta Mercedes Bustamante professzor, a Brazíliai Egyetem tudósa az SPA által publikált közleményben.

Több mint tízezer növény- és állatfajt fenyeget a kihalás veszélye
Fotó: MTI/EPA/Guadalupe Pardo

Bustamante szerint van némi esély ennek a forgatókönyvnek a megváltoztatására, és a globális válságok megoldásában központi szerepet játszik az Amazonas sorsa.

Az Amazonas medencéjének esőerdőjéből 18 százalékot már kiirtottak főleg azért, hogy mezőgazdasági területekké változtassák, vagy az illegális fakitermelés miatt. További 17 százaléknyi esőerdő van rossz állapotban. A pusztulás veszélyeztetheti az esőerdők szén-dioxid-elnyelőként való működését, ami rendkívül súlyos következményekkel járhat a globális éghajlatváltozás szempontjából.

A Nature című tudományos folyóiratban szerdán közölt másik tanulmány szerint az Amazonas egyes részei már több szén-dioxidot bocsátanak ki, mint amennyit elnyelnek, az erdőség fölött 2010 és 2018 között végzett szén-dioxid- és szén-monoxid-mérések alapján.

Luciana Gatti, a tanulmány vezető szerzője, a brazil Inpe űrkutatási hivatal tudósa szerint a megnövekedett szén-dioxid-kibocsátást az Amazonas délkeleti részén – ahol az erdőirtás jelentős – nemcsak a tűzesetek és a közvetlen pusztítások, hanem a súlyos aszályok és az egyre magasabb hőmérséklet miatt bekövetkező fapusztulások is okozzák.

Hatalmas aranyhalak pusztítják a minnesotai tavak élővilágát

A házi akváriumokból szabadon engedett és a természetben hatalmasra nőtt aranyhalak fenyegetést jelentenek a minnesotai tavak élővilágára és vízminőségére.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.