Többtonnányi olaj ömlik az óceánba a megfeneklett teherhajóból

A japán teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál.

Forrás: MTI2020. 08. 07. 20:59
null
-, 2019. március 14. A francia haditengerészet, a Marine Nationale által 2019. március 14-én közreadott képen egy tíz kilométer hosszú és egy kilométer széles olajfolt úszik a tengeren a Vizcayai-öbölben, a francia partok elõtt, miután kigyulladt, majd március 13-án elsüllyedt a Grimaldi olasz társaság Grande America konténerszállító hajója a francia partok elõtt. A fedélzetén tartózkodó mind a 27 embert kimentették francia és brit mentõk. A francia hatóságok erõfeszítéseket tesznek a tengerbe ömlõ olaj terjedésének megakadályozására. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Környezeti katasztrófa fenyegeti Mauritiust egy megfeneklett teherhajó miatt, amelyből üzemanyag folyik az óceánba. Hírügynökségek pénteki jelentése szerint a panamai zászló alatt hajózó japán teherhajó még július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon fekvő üdülőparadicsomnál, és a levegőből készült fényképek szerint a belőle kifolyó dízel és olaj egyre nagyobb felületen szennyez a türkiz vizeken. A L’Express című helyi újságban elfeketedett strandokról és elpusztult tengeri élőlényekről készült fotók jelentek meg.

A Greenpeace környezetvédő szervezet szerint félő, hogy a szennyezésnek pusztító következményei lesznek. – Az MV Wakashio július 25-én feneklett meg, és most már többtonnányi dízel és olaj ömlik belőle az óceánba – mondta Happy Khambule, a Greenpeace afrikai szervezetének egyik menedzsere, aki szerint ezernyi fajt fenyeget pusztulás veszélye a Kék-öböl, Pointe d’Esny és Mahebourg vizeinél, ami súlyos következményekkel járna a gazdaságra, az élelmiszer-biztonságra és az egészségre Mauritiuson.

A mauritiusi természetvédelmi alap ügyvezető igazgatója, Deborah de Chazal közölte, a japán hajó négyezer tonna üzemanyagot szállított. Elmondta, hogy merülőfalakat helyeztek el a hajó és más kulcsfontosságú helyek, így a Kék-öböl tengeri park körül, hogy felfogják a szennyeződést. Külföldről is érkezik felszerelés és segítség, mivel Mauritiuson nincsenek meg a megfelelő eszközök az olajszennyezés kezelésére.

A Nagashiki Shipping tulajdonában lévő hajó Brazíliából tartott Szingapúrba, a történtek okát még vizsgálják. A teherhajó húszfős legénysége sértetlenül átvészelte a balesetet, és most karanténban van az Afrika keleti partjai mellett fekvő szigeten a koronavírus-járvány miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.