Új múzeumot nyitottak az egyiptológia atyjának Franciaországban

A múzeumot Vif megye önkormányzata a párizsi Louvre múzeummal közösen alakította ki.

Forrás: MTI2021. 06. 06. 16:40
null
Jean-Francois Champollion Forrás: Pinterest
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új múzeumot nyitottak Jean-Francois Champollionnak (17900-1832), a modern egyiptológia megteremtőjének péntek a franciaországi Grenoble közelében a család birtokán.

Jean-Francois Champollion
Fotó: Pinterest

A Vifben lévő intézmény látogatói megismerhetik Champollion otthonát, a környékbeli renovált gazdasági épületeket, a parkot és a kerteket.

A múzeumot Vif megye önkormányzata a párizsi Louvre múzeummal közösen alakította ki, utóbbi 82 tárgyat adományozott a kiállításnak.

Az állandó tárlaton a látogatók megismerkedhetnek Champollion és fivére életével és munkásságával, a modern egyiptológia megszületésével. Időszaki tárlatok megnyitását is tervezik.

A klasszika-filológus, orientalista Jean-Francois Champollion az ókori egyiptomi hieroglif írás megfejtője. 1822-ben a Rosette-i kő egy részeit lefordította és bizonyította, hogy az óegyiptomi nyelv hasonlított a kopt nyelvhez.

Kivételes nyelvi tehetséggel bírt, már fiatalon tucatnyi nyelvet beszélt és 17 évesen a francia tudományos akadémia tagja volt. 1824-ben jelent meg a hieroglifák pontos rendszeréről írt munkája, amelyet az egyiptológia tudomány alapjainak tartanak.

Magyar kutatók dolgoztak ki új módszert biogáz előállítására

A közlemény szerint az egyetemen és az SZBK-ban Dudits Dénes akadémikus vezetésével zajló közös kutatásnak köszönhetően kiderült, hogy a biogázreaktorokba helyezve, a hagyományos szerves hulladékok mellett a fűz biomasszája az egyik legalkalmasabb alapanyag a biogáz előállítására – olvasható az erdon.ro oldalán.

A fűzfa biomasszájának energetikai hasznosítására, biogáz előállítására dolgoztak ki új módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK), az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.-vel és a Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-vel együttműködve egy 545 millió forintos uniós támogatással megvalósult projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.