Újabb ijesztő tény derült ki a Covid–19-betegségről

Egy egészen ijesztő tanulmány jelent meg nemrég: minden harmadik, kórházban kezelt koronavírusos beteg esetében jelentkezett egy olyan szövődmény, amely gyakorlatilag egy életre megnyomorítja az embert – írta meg a Covid1001.hu portálra hivatkozva a Ripost.

Forrás: ripost.hu - mediaworks2021. 02. 24. 9:08
null
A kórházban ápolt koronovírusos betegek egy igen jelentős százalékát fenyegeti ez a szövődmény (a kép illusztráció) Fotó: Brais Lorenzo Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tönkreteheti az ember tüdejét a Covid. Egy friss tanulmány szerint erre az elég ijesztő szövődményre lettek figyelmesek a szakemberek, ami tulajdonképpen az egész szervet hazavághatja. Bár kevésbé meglepő, hogy a támadás a tüdőt érinti, az viszont megdöbbentően hangzik, hogy a neve konkrétan: post-Covid–19 fibrózis.

A post-Covid–19 fibrózis a Covid–19-tüdőgyulladás és ARDS (amikor a tüdőben lévő apró, rugalmas légzsákokban folyadék halmozódik fel, mely megakadályozza, hogy a tüdő elegendő levegővel teljen meg) egyik gyakori szövődménye. Becslések szerint ez a Covid–19-fertőzött, kórházban kezelt betegek egyharmadánál fordul elő

– írja a Covid1001.hu portál.

A szakorvosokból, biológusokból, gyógyszerészekből, járványügyi, fordítópiaci, nyelvi szakemberekből álló fordítócsoport által közzétett tanulmányban azt is kiemelik: valószínűleg sűrűbben fordul elő időseknél, valamint azoknál, akiknek a fertőzés citokinvihart okozott a tüdejükben. Jelenleg a post-Covid–19 fibrózis kezelése mindössze tüneti – emelik ki a lapban a szakemberek, akik azt is hangsúlyozzák: a jelenség kivizsgálásához és a már tesztelt gyógyszerek hatékonyságának ellenőrzéséhez kiterjedtebb vizsgálatok szükségesek, valamint azt javasolják, hogy mielőtt egy Covid–19-tüdőgyulladáson átesett beteg elhagyná a kórházat, végezzenek el nála egy erre irányuló terheléses vizsgálatot.

Milyen tünetekkel jár a tüdőfibrózis?

A tüdőfibrózis során krónikus gyulladás indul el a tüdőszövetben a léghólyagocskák és hajszálerek között, amely végül a kötőszövet felszaporodásához vezet, ezzel csökkenti a légző felületet.

A kórházban ápolt koronavírusos betegek egy igen jelentős százalékát fenyegeti ez a szövődmény (a kép illusztráció)
Fotó: MTI/EPA

Lappangva kezdődik. Eleinte terhelésre, később nyugalomban is jelentkező nehézlégzés, száraz köhögés figyelhető meg. A légzés szaporává, felületessé válik. Sokszor jelentkezik mellkasi fájdalom, és ahogy telik az idő, a tünetek egyre súlyosabbak lesznek, az ajkak elkékülhetnek, a körmök óraüveghez, az ujjak dobverőkhöz hasonlókká válhatnak. Sokszor előfordul fáradékonyság, fogyás és láz.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Rekordszinten a súlyos esetek száma Csehországban

– Szerda éjféltől Csehországban is kötelező az FFP2 típusú vagy a hasonló védelmet nyújtó maszkok viselete az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a megállókban és az egészségügyi intézményekben is – jelentette be Jan Blatný egészségügyi miniszter. Az intézkedés bevezetésére azért van szükség, mert Csehországban a koronavírus-járvány kitörése óta nem volt ilyen magas a kórházban kezelt fertőzöttek száma. A kedd reggeli adatok szerint több mint hatezer-ötszáz koronavírusos személyt ápolnak kórházban, akik közül 1329 beteget súlyos állapotúnak minősítettek az orvosok.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.