Újra megjelent a Pilisi Parkerdőben az évekig rejtőzködő madár

A Pilisi Parkerdő valkói erdészetének területén, Bag község határában fekete gólyát fotózott le egy kihelyezett vadkamera – közölte az erdőtársaság társaság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 05. 14. 14:12
null
Tiszaalpár, 2018. április 17. Fekete gólyák (Ciconia nigra) a Tiszában a Bács-Kiskun megyei Tiszaalpár határában 2018. április 15-én. A fekete gólya Magyarországon fokozottan védett madár, eszmei értéke ötszázezer forint. MTI Fotó: Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint a fekete tollazatú, piros csőrű, feltehetően idősebb példány egy folyamatos erdőborítással kezelt, vizenyős területen jelent meg, ahol megtalálta az igényeinek megfelelő élőhelyet a párjával.

A Pilisi Parkerdőben az erdészek mesterséges és természetes tavak, vízfolyások karbantartását, helyreállítását végezték el az utóbbi években. A néhány tíz négyzetméteres vízfelületek biztosítják a kétéltűek szaporodását, így a fekete gólya számára elegendő táplálék áll rendelkezésre.

Idősebb erdészek elmondása szerint a fekete gólya korábban is költött Gödöllő környékén, de sokáig nem lehetett találkozni e rejtett életmódot folytató madárral. A fekete gólya (Ciconia nigra) fehér rokonával ellentétben életét nem az emberek szeme előtt éli.

A Pilisi Parkerdő területén legutóbb 2018-ban két fekete gólya pár költötte ki a fiókáit egy Esztergomhoz, illetve Pilismaróthoz közeli erdőterületen. A két fészkelő párnak három-három fiókája repült ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.