Varázslatos mesevilágok alkotója: Lukács Kató

Lukáts Kató, az art deco egyik legjelesebb magyar mestere egyedi és kortalan grafikai motívumvilágot teremtett.

Forrás: lakaskultura.hu2020. 08. 03. 17:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mi köti össze a Bécs belvárosában található exkluzív édességbolt díszes bonbonosdobozait a magyar gyerekkönyvekkel? Nem más, mint Lukáts Kató személye, aki hosszú, aktív élete során az iparművészet számos területén alkotott maradandót.

Az 1900-ban született, derűs, játékos lelkületű művész a Képzőművészeti Főiskolán kezdte meg felsőfokú tanulmányait, majd az Iparművészeti Iskola grafika szakán végzett el három évet.

1925-ben összeházasodott az iskola egyik tanárával, Kaesz Gyulával, akinek tanácsára egy évig fizetés nélküli gyakornokként dolgozott a Globus Nyomdában. Ezt az időszakot később sokat emlegette, mivel a nyomdában szerzett mesterségbeli tudás és tipográfiai képzettség tette lehetővé, hogy az alkalmazott grafika minden területén otthonosan mozogjon.

Számos cégnek és üzletnek – mint például a Gré kozmetika, a Kner Nyomda, a Stühmer és a Koestlin csokoládégyár – tervezett plakátot, címkét, üzleti papírt, emblémát és csomagolást. Grafikai tevékenysége mellett belsőépítész férjével és P. Szabó Éva takácsmesterrel is gyümölcsöző együttműködést alakított ki.

Bútorintarziát és textileket tervezett, népi ihletésű, mégis modern stílusú mintát festett a férje által tervezett szekrényre, de falfestményeket, színpadi jelmezeket és folyóiratcímlapokat szintén tervezett.

A csomagolás területén teljesedett ki igazán tehetsége és egyedi formanyelve, ezáltal vált nemzetközileg ismertté. Az 1930-as évek első felében a bécsi Altmann & Kühne cég megbízta csomagolópapírok és bonbonosdobozok tervezésével, amelyek egy korabeli szakíró szerint „kompozícióban, finomságban és megrajzolásban felette állanak mindannak, amit eddig csokoládécsomagolás terén alkottak. Mint egy brüszszeli csipke, olyan e csomagolások szövése, a motívumok ritmusa”.

A különleges csomagolás meghatározó eleme lett az Altmann & Kühne márkának: a ma is használatos öt minta közül négynek az eredeti változatát Lukáts Kató tervezte.

A háború utáni megváltozott gazdasági viszonyok között megrendelései elapadtak, így a nyomdában tanult ismeretekre és a kialakított grafikai motívumaira támaszkodva a könyvtervezés és -illusztráció felé fordult, illetve számos képeslapot tervezett. A Móra Könyvkiadó állandó munkatársa lett, olyan könyvek fűződnek a nevéhez, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Zengő ABC vagy a Mesebolt.

A sokak által szeretetteljesen csak Kató néninek hívott művész 1990-ben hunyt el, és bár nevét a nagyközönség kevéssé ismeri, alkotásait annál többen, hiszen nemzedékek nőttek fel kifinomult, ugyanakkor könnyen befogadható képi világán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.