Végre nem szivárog az üzemanyag a teherhajóból Mauritiusnál

A tartályokból ezer tonnányit kiszivattyúztak, 460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze.

Forrás: MTI2020. 08. 12. 15:13
null
A Mauritius partjainál zátonyra futott Wakashio nevû, rakomány nélküli japán teherhajó megrepedt üzemanyagtartályából kifolyt olaj szennyezi az Indiai-óceán partját Riviere des Creolesnél 2020. augusztus 9-én. A Nagashiki Shipping tulajdonában lévõ, 300 méter hosszú hajó Kínából tartott Brazíliába, amikor július 25-én Mauritiusnál megfeneklett Fotó: MTI/AP/Sophie Seneque
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mauritiuson szivattyúzással sikerült megállítani az üzemanyag szivárgását a zátonyra futott japán teherhajóból – közölték szerdán a helyi hatóságok. A panamai zászló alatt közlekedő, Wakashio nevű, rakomány nélküli japán teherhajó július 25-én futott zátonyra az Indiai-óceánon, a Madagaszkár mellett fekvő üdülőparadicsom partjainál. A hajótest mostanra a folyamatos hullámzás hatására megrepedt, üzemanyagtartályból csütörtök óta folyt a gázolaj.

A hatóságok ökológiai vészhelyzetet hirdetettek, mert mintegy ezer tonna gázolaj ömlött a tengerbe, súlyosan veszélyeztetve a környezetet. A tartályokból ezer tonnányit kiszivattyúztak, 460 tonnányit a tengerből gyűjtöttek össze. Keddre már csupán 1800 tonna üzemanyag maradt a hajón.

Bár a szivárgást megállították, most az a veszély fenyeget, hogy kettétörik a hajótest és a megmaradt gázolaj is a tengerbe kerül. A japán tulajdonos is megerősítette, hogy kiszélesedett a hajótesten keletkezett rés. A jármű önállóan képtelen haladni ezért vontatóra vették, hogy az áramlatok hatására ne sodródjon el.

A megrepedt üzemanyagtartályából kifolyt olaj szennyezi az Indiai-óceán partját
Fotó: MTI/AP/Sophie Seneque

Pravind Jugnauth mauritiusi miniszterelnök megköszönte annak a több ezer önkéntesnek a munkáját, aki a gázolaj összegyűjtésében és a partok tisztításában részt vesz.

A mintegy 300 méter hosszú, 2007-ben épített hajó vasércet szállít. Húsz fős, nemzetközi személyzetét épségben kimentették.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.