Véletlenül se hagyjuk gyerekeknek, hogy energiaitalt igyanak!

Az energiaitalok nem adnak pluszenergiát, csupán „elhitetik” velünk, hogy még van.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 08. 15. 23:00
null
Forrás: pexels.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években nemegyszer találkozhattunk olyan hírekkel, miszerint több gyermek is rosszul lett az energiaitaloktól. Erre lehetne azt mondani, hogy csupán azért történhetett meg, mert a gyerekek nem tartottak mértéket. De valóban ez a helyzet? Kreisz Andrea dietetikus válaszol.

NEM A GYEREKEKNEK KÉSZÜLNEK!

Láttunk már olyat, hogy a gyerek az XL-es kivitelű dobozt szorongatja (nem is beszélve az energia shotokról, amelyek ártatlanul kis adagnak tűnnek, ám ugyanannyi koffeintartalommal), de azt ki kell hangsúlyozni, hogy az energiaitalok sem kis, sem nagy kiszerelésben nem nekik készülnek, fogyasztásuk nem javasolt számukra!

Az energiaitalok fő serkentő hatóanyaga a koffein, ami a központi idegrendszert stimuláló szer, többek között javítja az agyi vérkeringést, csökkenti a fáradságot, fokozza az éberséget. A koffein az energiaitalokban lévő egyéb anyagokkal kölcsönhatásba is léphet, ami a vérnyomásra és szívritmusra lehet kedvezőtlen hatással. Ezek az italok általában sok cukrot is tartalmaznak, ami az elhízás egyik kockázati tényezője, hiszen csak üres kalóriát viszünk be vele, értékes tápanyagot nem.

AZ ENERGIAITALOK NEM ADNAK ENERGIÁT

A koffeintartalmú italok fogyasztásának célja elsősorban a fáradtság elfedése. A koffein elfoglalja a helyet az adenozin nevű anyag elől (de ezáltal elősegíti az adrenalin termelődését), ami nyugtató hatású, felszaporodásával arányosan egyre fáradtabbnak érezzük magunkat. Az adenozin azonban tovább termelődik, felszaporodik a nap folyamán, így amikor a koffein hatása elmúlik, erősebben tör ránk a fáradtságérzet, mint korábban. A rendszeres koffeinfogyasztás kezdetben valóban felpörget, de hosszú távon már ahhoz kell, hogy egyáltalán „alapjáraton” működni tudjunk. Tehát az energiaitalok nem adnak pluszenergiát, csupán „elhitetik” velünk, hogy még van.

KÁVÉ NEM, ENERGIAITALOK IGEN?

Az energiaitalok koffeintartalma többszöröse is lehet egy csésze erős kávénak – amit érdekes módon senki nem kínálgat a gyerekének. Egy felnőtt ember számára természetesen nem tilos a koffein fogyasztása, így az energiaitaloké sem. Napi 100 mg koffein még belefér a napjainkba, amennyiben egészségesek vagyunk, és nem várunk gyermeket. Ez a mennyiség hamar megvan egy hígabb kávéval. 200 mg koffein azonban már megzavarhatja az emberi szervezetet, túladagolásakor pedig már érezhető tünetek is fellépnek, úgy mint rossz közérzet, nyugtalanság, álmatlanság, remegés, hányinger, hányás, szapora pulzus, magas vérnyomás, szívdobogásérzés, mellkasi fájdalom.

Fotó: Pexels.com

GYEREKEKNEK TILOS!

Az energiaitalok és más koffeintartalmú italok mértékletes fogyasztása egy felnőtt ember számára nem tilos, alkalmanként még jó szolgálatot is tehet (főleg akkor, ha a gyártók nem felejtik el feltüntetni, mennyi koffeint is tartalmaz a termékük), de gyerekek esetében nem lehetünk engedékenyek. Ahogy az alkoholos üveget vagy egy csésze kávét se nyomunk csemeténk kezébe, úgy ezt az energiaitalokkal, sőt a kólával se tegyük. A tiltás pedig csak akkor fog értelmet nyerni a fiatal számára, ha elmagyarázzuk, hogy miért ne utánozza a többieket e téren.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.