Veszélyes szúnyogfajok jelentek meg Magyarországon

A nem őshonos szúnyogfajok megtelepedése az egész kontinensen komoly kockázatot jelent.

Forrás: MTI2020. 10. 31. 14:48
null
Tigrisszúnyog Forrás: Wikipedia Commons
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az intézmény közleményében felhívták a figyelmet arra, hogy a nem őshonos szúnyogfajok megtelepedése az egész kontinensen komoly kockázatot jelent.

Rámutattak:

a rovarok, köztük a szúnyogfajok, számos – nem csak trópusi eredetű – vírust képesek meghonosítani, alkalmazkodóképesek és szaporák, ezért folyamatos monitorozásuk kiemelten fontos.

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus)
Fotó: Wikipedia Commons

A Nemzeti Virológiai Laboratórium tájékoztatása szerint az utóbbi időben Pécs mellett Magyarország különböző területein felbukkant már például a koreai szúnyog (Aedes koreicus), a japán bozótszúnyog (Aedes japonicus) és a tigrisszúnyog (Aedes albopictus) is. Utóbbi pécsi jelenlétét speciális csapdák segítségével és a legmodernebb molekuláris biológiai módszerekkel igazolták a kutatók.

 

A japán bozótszúnyog (Aedes japonicus)
Fotó: Wikipedia Commons

 

Mint írták,

Pécs esetében egyelőre a faj megjelenéséről lehet beszélni, az idén ősszel lerakott tojások téli túlélésétől is függ majd, hogy képes lesz-e megtelepedni és tovább szaporodni a városban.

A koreai szúnyog (Aedes koreicus)
Fotó: Wikipedia Commons

A kutatók jelenleg kiterjedt genetikai vizsgálatokat folytatnak, hogy megállapítsák, honnan érkezhettek a szúnyogok, emellett folytatják a kórokozók felderítését és vizsgálatát.

A szakemberek a lakosok segítségét is várják

A ház körüli időszakos vízterek felszámolásával nemcsak a szúnyogok szaporodásának visszaszorításában tud bárki aktívan részt vállalni, de az új fajok felderítésében is. Közölték:

a „Mosquito Alert” nevű telefonos applikáció segítségével egyszerűen jelezhetik az emberek a kutatók számára, ha például tigrisszúnyogot, vagy bármely más idegenhonos szúnyogfajjal találkoztak.

A közleményben jelezték: a pécsi virológusok évek óta foglalkoznak csípőszúnyogok széleskörű kutatásával, valamint a várossal szoros együttműködésben már öt éve végzik a szúnyogok folyamatos monitorozását. Ennek köszönhető, hogy Pécsen – az országban egyedülálló módon – a helyi szúnyogfaunáról és annak változásáról naprakész és folyamatosan frissülő információk állnak rendelkezésre – írták.

Szörnyű új betegségeket hozhatnak az invazív szúnyogok

A klímaváltozás okozta globális felmelegedés miatt a melegebb éghajlatot kedvelő Zika-vírus a jelenleg még hűvösebb tájakon is megjelenthet – olvasható a New Scientist tudományos folyóiratban. Amennyiben a felmelegedés legpesszimistább forgatókönyve valósul meg, 2080-ra Dél- és Kelet-Európában, az Egyesült Államok és Kína északi részén, illetve Dél-Japánban is megnőhet a fertőzés kockázata. A Zika-vírus 2015-ben került be a köztudatba, és azóta már több mint 70 országból jelentettek megbetegedéseket.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.