Világháborús amerikai tengeralattjáró roncsait találhatták meg

Az amerikai haditengerészet egy 77 évvel ezelőtt eltűnt tengeralattjárójának roncsait találhatta meg egy búvárcsapat Délkelet-Ázsiában. A felfedezés segíthet lezárni a második világháború egyik kevéssé ismert történetét.

Forrás: MTI2020. 09. 17. 18:58
null
Csendes-óceán, 2017. augusztus 20. Paul G. Allen, a Microsoft társalapítója által 2017. augusztus 19-én közreadott dátummegjelölés nélküli, egy távvezérelt vízalatti eszközzel készített kép a második világháború végén elsüllyedt USS Indianapolis amerikai hadihajó egyik horgonycsörlõjérõl több mint ötezer méter mélyen a Csendes-óceán fenekén. A BBC News 2017. augusztus 20-i híre szerint hetvenkét évvel az eltûnése után megtalálták a hadihajó roncsait a Fülöp-szigetek közelében. A hajót 1945. július 30-án Guam és Leyte között érte a japán tengeralattjáró torpedótalálata, amikor egy titkos küldetésbõl tért vissza, aminek során a háborúnak véget vetõ, Hirosimánál bevetett atombomba részeit szállította egy amerikai katonai bázisra, a Tinian-szigetre. A fedélzeten tartózkodó 1196 fõs legénységbõl csak 316 embert tudtak kimenteni. A hajót nem emelik ki a hullámsírból, ugyanis az amerikai haditengerészet tulajdona, a továbbiakban háborús emléknek minõsül. (MTI/EPA/Paul G. Allen) Fotó: Paul G. Allen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Grenadier tengeralattjáró feltételezett hullámsírját a Szingapúrban élő Jean Luc Rivoire, a szintén francia Benoit Laborie, az ausztrál Lance Horowitz és a thaiföldi Phuketen élő belga Ben Reymenants fedezte fel 82 méter mélyen a Malaka-szorosban, nagyjából 150 kilométerre délre Phukettől.

Reymenants régóta foglalkozik hajóroncsok felkutatásával. A búvárok a helyi halászoknál szoktak érdeklődni olyan különös tengerterületekről, ahol például elvesztették a hálóikat. A csapat hanglokátorokkal szokta átfésülni a tengerfeneket ezeken a területeken.

A Malaka-szorosban talált roncs esetében Reymenantsék pontos méréseket végeztek a tengeralattjárón, és azokat összevetették a haditengerészeti feljegyzésekben szereplő adatokkal. A méretek pontosan egyeztek egymással, amelynek alapján a búvárok arra jutottak, hogy szinte biztosan a Grenadiert találták meg.

Ennek megerősítéséhez elküldték az általuk 2019 októbere és idén március között készített víz alatti felvételeket és egyéb bizonyítékokat az Egyesült Államok haditengerészetének történetével és örökségének védelmével foglalkozó parancsnoksághoz. A parancsnokság víz alatti régészeti részlegéhez évente átlagosan 2-3, a mostanihoz hasonló bejelentés érkezik.

A teljes átvizsgálás, elemzés és dokumentáció időtartama két hónaptól egészen egy évig is terjedhet – mondta az egyik helyi illetékes, hozzátéve, hogy a mostani esetben valószínűleg néhány hónapot vesz majd igénybe az eljárás.

A 93 méter hosszú és csaknem 1500 tonnás Grenadiert 1943 áprilisában a saját legénysége süllyesztette el, miután a tengeralattjárót bombatámadás érte. A legénység mind a 76 tagja túlélte a japán támadást, ám az igazi megpróbáltatásaik csak ezután kezdődtek. A fogságba került legénységet több mint két éven át kínozták, verték és csaknem halálra éheztették japán fogvatartóik. Négyen közülük nem élték túl a fogságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.