Virsliért mindent kiszimatol Gyufa, a mentőkutya

Akár egy csepp benzint is ki tudnak szimatolni egy bűncselekmény helyszínén a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Mentőkutyás Szolgálatánál dolgozó vizslák. A legújabb ifjoncot, Gyufát, egy szuperszimat rangidős eb tanítja be.

Forrás: BEOL.HU - MEDIAWORKS2021. 02. 28. 10:34
null
Szentendre, 2014. április 26. Zöldmáli Atlasz, az egyéves drótszõrû magyar vizsla fekszik a fekszik a fûben Szentendrén 2014. április 26-án. A magyar vadászkutyafajta is részt vehet jövõ februárban a világ legrégebbi, évente megrendezett kutyakiállításán, a New York-i Westminster Kennel Club Dog Show-n, miután az American Kennel Club (AKC) elismerte önálló, bevett fajtaként. MTI Fotó: Cseke Csilla Fotó: Cseke Csilla
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar vizsla, a drótszőrű is, hungarikum. Hatalmas a mozgásigénye, természetét tekintve higgadt, kedves, tanulékony és szeretetigényes fajta. Emellett imád játszani, szüksége van a feladatokat, ezért bár tökéletes családi ebnek is, de kitűnő munkakutya is. Leczki Sarolta több, mint húsz éve dolgozik a Mentőkutyás Szolgálatnál, ez idő alatt sok mentőkutya megfordult a kezei alatt – olvasható a Békés megyei hírportál, a Beol.hu oldal cikkében.

A tűzvizsgáló kutyák feladata, hogy olyan káreseteknél, ahol a kolléga szándékosságra gyanakszik, ott megmutatja nekünk, hogy van-e égésgyorsító anyag a helyszínen

– mondta a Borsnak Leczki Sarolta tűzoltó főtörzszászlós, a kutyás szolgálat vezetője. – A nemzetközi mentőkutyás világszövetségnek vagyunk a tagjai, az ő vizsgaszabályzatukat követjük a mentőkutyákkal. Több szinten is vizsgáztatjuk négylábú kollégáinkat. Emellett szüntelenül képezzük a fiatalabbakat, folyamatosan dolgozunk velük hazai káreseteknél. Tűzvizsgáló, illetve személykereső kutyáink is vannak.

Egy egyéves drótszőrű magyar vizsla. Hozzá hasonló fajta Gyufa, a mentőkutya is.
Fotó: MTI / Cseke Csilla

Ösztönös a vizslák orrhasználata

Amikor az első vizslájuk, Szikra nyugdíjazása közeledett, kimondottan ugyanilyen fajta ebet kerestek utódjának. Kabos a tűzoltóságon nőtt fel, tűzvizsgálatra lett kiválasztva, felnevelve. Az ő szimatát nem lehet becsapni, ezt már számtalan esetben bizonyította – derül ki a cikkből.

– Ő állandó benti kutyánk, a személykereső Zoéval együtt – folytatta Sarolta.

A drótszőrű vizslák nagyon beváltak, mi mindig az adott, megfelelő képességű egyedet keressük ezekre a munkákra.

Fontos, hogy szociálisak legyenek, komfortos legyen nekik, hogy emberek között vannak, olyan kárhelyszínen dolgoznak, ahol nagyon sok ember van, nem félhetnek, és nem lehetnek agresszívak. Az is fontos, hogy motiváltak legyenek, ne legyen nekik gond, ha szűk helyen kell dolgozniuk. Kiskoruktól ebben a rendszerben nevelődnek. Ami miatt vizslákkal, vadászkutyákkal szeretünk dolgozni, az az ösztönös orrhasználat, és nagyon jól motiválhatóak.

Jutalomfalattal tanul az ifjonc

A szolgálat legfiatalabb munkatársa, Gyufa, a mentőkutya mintegy öt hónapja éli mindennapjait a csapattal.

Folyamatban van a kiképzése, jár velünk gyakorlatra, káresetekhez

Sokat sétálunk, minden nap megyünk erdőre, mezőre, tavasztól-őszig úsztatunk, fontos a fizikai kondíció. Teljes értékű életet élnek a kutyáink, nem elszeparáltan egy kennelben várnak arra, hogy valami történés legyen, hanem folyamatosan mozognak velünk mindenhová. Gyufa is benti kutya, valójában az enyém, de mivel több emberes kutyák, nem csak velem tudnak dolgozni. Mi arra kondicionáljuk a kutyáinkat, Gyufát is, hogy imádják ezt a munkát, imádjanak keresni, amiért persze jár mindig a jutalomfalat, ami lehet virsli, csirkenyak, vagy a labda. Neki ez a nap 24 órájában öröm, és nem terhelés. A tűzvizsgáló kutyákat a gyakorlatban képezzük, Gyufa jár velünk éles helyszínekre, amikor Kabos végez a munkával, jön ő, de neki ott még csak a játék a feladata. De már most látszik, hogy nagyon tehetséges.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.