időjárás 1°C Bianka, Blanka 2021. October 25.
logo

Csodálatos ünnepi díszben ragyog a faluház Zánkán

Forrás: VEOL.HU - MEDIAWORKS
2021.01.02. 18:44
Csodálatos ünnepi díszben ragyog a faluház Zánkán

Díszkivilágítással, adventi ablakokkal, tartalmas programokkal teremtettek ünnepi hangulatot a faluház dolgozói Zánkán, ahol a helybeliek bevonásával, a közösségi oldalon élő közvetítésekkel gondoskodnak az ünnep szépségéről – olvasható a Veszprém megyei hírportál, a VEOL.hu oldal cikkében.

A településen már az első adventi gyertya meggyújtásakor kigyulladtak a fények a faluháznál és környékén. A szervezők ötletére karácsonyi muzsika mellett egy-egy helyi család gyújtotta meg a gyertyákat a koszorún, közben Böhmné Kocsis Szilvia, a ház vezetője, és Böhm Tamás felidézték az ünnepi szokásokat, a hagyományokat.

Adventi fények a faluháznál Zánkán
Fotó: MEDIAWORKS/VEOL.HU

Mikuláskor egy élethű figura puttonyából vehettek édességet a gyermekek a ház bejáratánál, a kivilágított adventi ablakokat pedig nagy izgalommal keresték meg az emberek, amit a faluház közösségi oldalán lévő térképpel kutattak fel. Az Ismeretlen ismerős című beszélgetést élőben közvetítették, ahol Varga Zoltán alpolgármestert látták vendégül.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Kisvasúton a retró hangulatú Csisztafürdőre

November végéig dolgoztak az építőmunkások a MÁV-Start balatonfenyvesi gazdasági kisvasútja pályájának „egyengetésén”, hogy a jövő évi szezonkezdésre zöld jelzést kapjanak a Fenyvesről Csisztapusztára közlekedő, megmosolyogtató küllemű szerelvények.

Több mint negyvenezren gyógyítgatták magukat ez évben a Balatontól légvonalban öt kilométerre eső, retró hangulatú csisztapusztai termálfürdőben, ám ha befejeződik a 2002-ben bezárt nyolc kilométeres kisvasút-szakasz újjáépítése, jóval többen ülnek majd vonatra a MÁV-Start balatonfenyvesi állomásán.

A vonatozók eltölthetnek néhány órát az 1960-as évek építészeti stílusát idéző gyógyhelyen. A hetvenéves kisvasút csisztafürdői ágának rekonstrukciójához 2,1 milliárd forinttal járult hozzá az állam, az év elején pedig három dél-balatoni község pályázatának eredményeként újabb 600 millió forint került a felújítási büdzsébe. Ebből korszerűsítik az imremajori és a kerékpáros turisták fogadására is alkalmas csisztapusztai állomást is.

Balatonfenyves és a csisztai fürdőt működtető Buzsák önkormányzata biztos benne, hogy a festői szépségű nagybereki lápvilágon keresztül folyó vasút-rekonstrukciós munkák eredményeként tovább erősödik a térség vonzereje, és egyre többen választják majd egy-egy napos látogatásra vagy hosszabb idejű gyógykúrára a messze földön híres létesítményt.