időjárás 1°C Bianka, Blanka 2021. October 25.
logo

Az Ormánság után már a Mecsekben is véltek látni aranysakált

Forrás: Mediaworks/bama.hu
2021.04.07. 13:20
Az Ormánság után már a Mecsekben is véltek látni aranysakált

Rókák már korábban is voltak Pécs belvárosában, most aranysakált vélt látni a Köztársaság tér közelében a Baranya megyei hírportál egyik olvasója. A vadásztársaság közlése szerint ugyanakkor inkább más állat, róka vagy nagyobb testű kóbor kutya lehetett, amit a portál olvasója látott.

Pécsen, a Köztársaság tér környékén a napokban megdöbbenve vette észre a portál egyik olvasója, hogy aranysakál sétálgat az utcán éjszaka. Egy évvel korábban szintén a városban, konkrétan a Tettyénél véltek látni aranysakált.

– Kevésbé valószínű, hogy Pécs belvárosában aranysakál kóborolt volna – mondta lapunk megkeresésére Horváth Csaba, az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Területi Szervezetének titkára. – Az aranysakál nagyon óvatos, félénk, emberkerülő. Valószínű inkább, hogy az olvasó összetéveszthette más állattal, rókával vagy nagyobb testű kóbor kutyával.

Az aranysakál őshonos faj volt Magyarországon, de egy idő után eltűnt, kihalt. A délszláv háború vége felé az ország déli végein újra megjelentek. Sok természetvédő örült, ám mint kiderült, ez korai volt. Az aranysakál nagyon gyorsan elszaporodott, kezdetben csak pár példányt láttak Somogyban, Baranyában, majd a 2000-es évekre több ezerre növekedett a számuk, és most már az ország egész területén jelen vannak.

Egy évvel korábban szintén a városban, konkrétan a Tettyénél véltek látni aranysakált
Fotó: bama.hu

Mint Horváth Csaba kiemelte, nehéz rá vadászni, mert nagyon intelligens ragadozó. Kérdésünkre, hogy okosabb-e, mint a rajzfilmben Vuk volt, annyit közölt, igen, de míg ő a háziállatokat gyérítette, addig az aranysakál a vadállományban is jelentős kárt okoz, emiatt egész évben vadászható. Nem könnyű elejteni őt, mivel nagyon okos, elkerüli a csapdákat, a lest. Baranyában kezdetben az Ormánságban voltak, most már nem ritka, hogy a Mecsekben is találkozhatunk egy-egy példánnyal.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ritka távol-keleti szárnyasok érkeztek a Debreceni Állatkertbe

Bár látogatókat egyelőre nem fogadhatnak, a Debreceni Állatkert gyűjteménye nemcsak a tavaszi bébibumm, hanem az új lakók érkezése nyomán is folyamatosan gyarapodik.

Tovább...