időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Egy „fürdő” a Bakonyban, amit nem szabad kihagyni

Forrás: VEOL.HU – MEDIAWORKS
2021.06.26. 20:25
Egy „fürdő” a Bakonyban, amit nem szabad kihagyni

Ha valaki perzselő napsütés és zsúfolt strandok helyett inkább az erdő hűvösére és csendre vágyik, akkor jó választás lehet a Bakonynána közelében található Római-fürdő – írja a Veszprém megyei hírportál, a Veol.hu.

A Bakony legvadregényesebb sziklaszorosa – ezzel a szlogennel csábítják ide a kirándulókat az útikönyvek, online útleírások, és bár a Veszprém megyeiek már valószínűleg többször is jártak ott, nem árt újra és újra felfedezni ezt a valóban csodás szurdokot.

Ezúttal Veszprémből indultak a helyi hírportál munkatársai, és a térkép szerint rövidebb utat (32 kilométer) választották, azaz Olaszfalun keresztül közelítették meg Bakonynánát. A másik alternatíva Zirc–Nagyesztergár–Dudar lett volna, ami körülbelül négy kilométerrel hosszabb, bár lehet, hogy megérte volna ez a kis kerülő – amennyiben arrafelé jobbak az utak. Olaszfaluig itt sincs gond, ám az Olaszfalu és Felsőpere közötti szakasz már hagy némi kívánnivalót maga után;

ha történetesen nem quaddal vagy parancsnoki UAZ-zal indultunk el, hanem botor módon személykocsival, inkább lassítsunk és próbáljuk megkímélni a futóművet.

Felsőpere után az erdei út már valamivel jobb állapotban van, viszont kanyargós és keskeny, nem árt óvatosan vezetni, bármikor szembejöhet egy biciklis vagy egy másik autó, agilis sofőrrel a volán mögött.

Fotó: Sövényházi János/Veol.hu – Mediaworks

Bakonynánán murvás parkoló várja a gépkocsival érkezőket, ez annyira tágas, hogy akár két-három kirándulóbusznak is jut hely benne szükség esetén – ha éppen nincs tele. Az első igazi nyári hétvégén, amikor már a Balaton vize is kellemesen felmelegedett, meglepően sokan jöttek a Bakonyba túrázni.

A parkolóból gyalog lehet tovább menni, így érdemes vizet (főleg kánikulai napokon) és táplálékot magunkkal vinni.

Római-fürdő Bakonynána mellett
Fotó: Sövényházi János/Veol.hu – Mediaworks

Remekül ki van táblázva az irány, szinte eltévedni sem lehet. Két vendégház mellett visz el az utunk, majd következik az erdei ösvény. Egy alsó és egy felső ösvényen is meg lehet közelíteni a szurdokot, mi a felsőt választottuk. A terep nem túlzottan megerőltető, útközben számos kisgyermekes családdal találkoztunk, egyikük sem tűnt fáradtnak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.