időjárás 3°C Nándor 2021. October 19.
logo

Korszerű kormányablak szolgálja az ügyfeleket Szekszárdon

Forrás: teol.hu - mediaworks
2021.07.09. 13:42
Korszerű kormányablak szolgálja az ügyfeleket Szekszárdon

Biometrikus ügyfélkapcsolati végpontok, mesterséges intelligenciával támogatott nonstop ügyintézés. Ez csupán két, közeljövőben megvalósuló fejlesztés, amelyről a szekszárdi Bezerédj utcában található új, országosan immár 306. kormányablak megnyitóján hallhattunk – írja a Tolna megyei hírportál, a Teol.hu.

– Most tízesztendős az új kormányhivatali rendszer, amelyhez a teljes közigazgatási terület megújításának érdekében fogott neki a kormányzat 2011-ben – emlékezett György István területi közigazgatásért felelős államtitkár a csütörtöki eseményen.

Az első kormányablakok csupán tanácsadással szolgáltak, de hamarosan megkezdődött a konkrét ügyintézéseket kínáló ügyfélszolgálatok kiépítése, amely azóta is folytatódik – fogalmazott. Hozzátette, a cél, hogy az idei év végére már 317 kormányablak álljon rendelkezésre. Az eddigi szekszárdi kormányablak az ország egyik legnagyobb forgalmú hivatala volt, ezért vált szükségessé, hogy még egyet nyissanak a megyeszékhelyen – tájékoztatott az államtitkár.

Domokos Péter kormányablakokért felelős miniszteri biztos a területi közigazgatás fejlesztése érdekében tett lépésekről szólva jelezte, egyebek mellett tovább növelnék az otthonról indítható ügyek számát. Emlékeztetett, hogy ma már egy laptop segítségével otthonról intézhetjük egy erkölcsi bizonyítvány vagy az első jogosítvány igénylését, megújítását.

A nyár folyamán újdonságként a banki rendszer aláírópadjához hasonlatosan boimetrikus ügyfélkapcsolati végpontokat alakítanak ki, ahol eleve elektronikusan kezdeményezhetjük az ügyintézést, év végétől pedig munkába állhatnak az úgynevezett kioszkok, a mesterséges intelligenciával támogatott ügyfélpontok, ahol személyes közreműködés nélkül, napi 24 órában lehet majd ügyeket indítani.

– Az elmúlt tíz évben beigazolódott, hogy az állampolgárok számára kedvező módon működhet az úgynevezett egyablakos hivatali ügyintézés. A kormányablakok mára a közigazgatás iránti bizalom jelképeivé váltak – hangsúlyozta az eseményen Horváth István, a terület országgyűlési képviselője.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható el.